Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hårdrockare i kulturnämnden

/
  • ROCK ON! Hårdrockälskaren Tobbe Nyholm har visserligen en Rolling Stones t-shirt, men det kan han förklara. ”Stones är väl grunden till nästan all rock, många hårdrockband har inspirerats av dem”, säger Tobbe.
  • TOBBES FAVORITBAND. Brian Johnson och Angus Young, två av medlemmarna i AC/DC.

Hårdrockare ser ilskna och smått galna ut.
Men de är snälla som nallebjörnar inuti, sägs det.
– Det stämmer. Jag ser aldrig något bråk på hårdrockfestivaler, säger Tobbe Nyholm som nästa sommar arrangerar sin egen festival – Åmot Rock On – för tredje gången.

Annons

Tobbe Nyholm vurmar mest för äldre hårdrock. AC/DC tronar högst upp på hans rockpiedestal. Deras senaste turné såg han på tre platser; Globen, Ullevi och med hela familjen i Paris.

Storebrorsan Kenneth tog hem de första skivorna, och när tv visade en nattlång livekonsert från Dortmund som Luciarock 1983 var det kört även för Tobbe. Bröderna spelade in konserten på vhs-band som de nötte och nötte om och om igen.

– Äldre hårdrock som AC/DC, Black Sabbath och Iron Maiden kan jag väl allt om, modernare hårdrock har jag inte satt mig in i lika mycket. Det var något särskilt att sitta och beundra och lusläsa skivomslagen och ha koll på vilken låt som är nummer tre på b-sidan. Visst var det bättre förr! säger Tobbe med ett flin, medveten om hur han låter.

Tobbe ville gärna döpa sin första son efter Angus Young i AC/DC.

– Det blev stopp där. Men den yngsta heter i alla fall Malcolm, efter Malcolm Young, säger han nöjt.

Åmot Rock On började med en privat fest på Åmotsparken.

– Vi skulle lyssna på alla AC/DC-låtar hade vi bestämt. Vi var nästan hundra pers som höll på i 14 timmar, berättar Tobbe.

Konceptet växte. Han fick stöttning av parkföreningen och 2010 var Åmot Rock On ett faktum, 350 betalade in sig trots hagelskurar under majkvällen. I somras flytade Tobbe fram evenemanget till juni, men det blev ändå kyla och spöregn.

– Alla inblandade var så nöjda ändå, så jag tänkte: Jag kan inte ge upp nu!

2012 blir det i juli, med nytt koncept; pubkväll med rockquiz, familjedag med rockskola och konserter förstås.

– I slutet av månaden har folk fått löning och det finns mer folk i Åmot, det kommer massor med sommargäster i semestertider, säger Tobbe förhoppningsfullt.

Tobbe Nyholm älskar sitt Åmot. Åsarna som ramar in byn, och Åmotsbornas vilja att själva ta tag i saker. Men varg och björn kan han vara utan. Han traskar inte gärna runt i skogarna.

– Malcolm var tre när vi såg en varg här utanför. Jag vet inte vad han är för vargen, en liten köttklump eller en människa som han aktar sig för. Det känns i alla fall inte bra, menar Tobbe.

Eventuella förutfattade meningar om hårdrockare kommer rejält på skam när man snackar med Tobbe. Här har vi en s-politiker som sitter i utbildnings- och kulturnämnden i Ockelbo. Det politiska intresset började för ett par år sedan i samband med hotet om skolnedläggning i Åmot.

– Vi blev s-medlemmar, åkte ned till Ockelbo, röstade på medlemsmöte och räddade byskolorna. Det går att påverka! Jag anser fortfarande att skolorna måste finnas kvar i byarna, det är enda chansen för Åmot och också kommunen att leva vidare.

– Och vi borde satsa mer på turism, fortsätter Tobbe. Jag bjöd hit internetvänner från Sao Paolo i Brasilien som pluggade i Skottland, en helg. Jag hämtade dem på Skavsta mitt i smällkalla vintern och när de klev ur bilen i Åmot började de genast fotografera min granne Östen som skottade sitt tak. Det hade de aldrig sett förut, skrattar Tobbe.

Tobbe gick verkstadslinjen på gymnasiet, var ledig en helg och fick sen jobb på Atlings. Även där har han engagerat sig för andra, som ombudsman för Metall.

– Jag har svårt att säga nej och tycker om att vara med och rycka lite, säger Tobbe lite försynt.

Den här hårdrockaren har dessutom spelat schack i många år, senast i superettan med Horndal. Det sker dock på äkta hårdrockvis.

– Jag är en aggressiv slugger. Många säger att jag är den mest opositionella spelaren de mött. Men jag gillar att ta risker, säger Tobbe.

Mer läsning

Annons