Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En idol bläddrar blandgamla fotbollsminnen

/
  • återblickar. Det är många minnen och många bilder som Roland Grönberg har från åren på 1950-talet när han spelade fotboll i SIF som då var ett allsvenskt lag.
  • SIF möter Inter. Roland Grönberg och Nacka Skoglund  i en match på Jernvallen 1959
  • idolkort. Högerinner Roland Grönberg på ett samlarkort från slutet av 1950-talet.

Det är inte allt för många gästrikar som genom åren hamnat på ett samlarkort. Men det har Roland Grönberg

i Sandviken gjort!


Men så var han också fotbollsspelare i S
andvikens
IF under lagets glansår på 1950-talet då man spelade i allsvenskan.

Annons

Roland växte upp i Kolforsen och gick i skolan i Ockelbo. Han cyklade till stationen i Kolforsen och tog sen tåget.

– Det hände ju att man missade tåget på morgonen. Då var det bara att fortsätta med cykeln dryga milen till Ockelbo, berättar Roland och skrattar litet.

Efter skoltiden fick han jobb som springpojke på Jakob Wennbergs sport- och järnaffär i Gävle och han avancerade snart till affärsbiträde.

– På kontoret hos Jakob Wennberg arbetade Eva och vi var 17 år när vi träffades. Nu har vi varit gifta i 53 år.

På fritiden var det fotboll som gällde för Roland, även om han också provade på såväl ishockey som bandy och handboll. Han spelade i Brynäs och när han var 21 år värvades han till Sandvikens IF. Det var stort att bli värvad till ett allsvenskt lag.

– I SIF fanns det ju spelare som spelade i landslaget också!

1958 var det inte bara VM i fotboll (några matcher spelades ju på Jernvallen), det var också året då SIF var på allsvensktoppen och gav sig i väg ut i världen och spelade matcher. Man hade träningsläger i Holland och spelade tre matcher i Spanien. På försommaren åkte laget till Afrika på sex veckor och spelade 13 matcher, bland annat mötte man det holländska laget Ajax i Johannesburg, Sydafrika. Laget kom hem lagom till midsommar.

– Det blev 2–2 mot Ajax, minns Roland som berättar att första utlandsturnén för hans del var tre veckor i Tyskland 1956.

Han spelade i SIF mellan 1955 och 1959. Sen återgick han till Brynäs, men blev så småningom tränare och ledare för pojk- och juniorlag i SIF under flera år.

1980 och fram till pensioneringen hade han sen det perfekta jobbet – på SIF:s kansli. Han jobbar fortfarande för SIF, fast ideellt förstås, han säljer bland annat bingolotter.

Rolands söner blev förstås också sportintresserade, Ulf spelade i SIF i början på 80-talet när laget på nytt försökte ta sig upp i allsvenskan. Yngste sonen Ola har däremot satsat på bandyn och är tränare för SAIK.

Forfarande har Roland stenkoll på lagets hemmamatcher. Och det blir mycket fotboll på tv – gärna matcherna där favoritlaget Inter med Zlatan spelar.

Annons