Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kyrkans man med ansvar

Människorna är satta av Gud att förvalta jordens resurser. Curt Forsbring är kyrkopolitiker och menar att vi har ett särskilt ansvar i klimatfrågan.
– Vi får rannsaka oss själva och medge att vi har levt upp till det dåligt.

Annons

I dag fyller han 75 år. Curt är lektor och har varit religions- och filosofilärare på bland annat Vasaskolan i Gävle.

Han har även varit aktiv som kyrkopolitiker på flera olika nivåer. Men nu har han sagt i från sig de flesta nationella uppdragen, förutom att vara med i Läronämnden. Där tar man upp hur olika frågor som rör kristen tro ska hanteras inom kyrkan.

Klimatfrågan är aktuell även där och den etiska debatten lyfts fram. Att ta sitt eget ansvar är viktigt och Curt önskar att alla ställer sig frågan ”vad kan jag göra?”.

Helvete även på jorden?

– Vi är de enda i skapelsen som har förnuftet att kunna överväga olika alternativ. Det behöver vi bli påminda om, säger Curt.

Ändå är vi inte särskilt konsekventa.

– Å ena sidan sopsorterar vi, å andra sidan åker vi miljöfarligt i bilar, påpekar Curt.

Klimatförändringarna är en del av ondskan i världen, menar han. I Nya testamentet beskrivs det vi kallar helvetet, som en soptipp med ständigt brinnande eldar.

– Ondskan är en realitet, men den är svår att personifiera, menar Curt som ser helvetet som ett tillstånd som kan finnas redan här på jorden.

Diskuterades livligt

Detta är en fråga som engagerar Curt. Han skrev sin avhandling 1966 om ”helvetesdebatten”, som ägde rum under slutet av 1800-talet. Då diskuterade man livligt om djävulen verkligen fanns.

– Det började med att en präst förnekade djävulen och helvetet och blev anmäld för det. Men han fick sitt renlärighetsintyg och då började man ifrågasätta om det var tillåtet för präster att förneka en så central del av den kristna läran, berättar Curt.

Djävulen förklarades avskaffad av Dagens Nyheter i maj 1909 och det blåste ytterligare liv i debatten.

Till 100-årsdagen av händelsen planerar Curt att skriva en populärvetenskaplig version av sin avhandling.

Tar emot anmärkningar

Curt är ledamot av domkapitlet i Uppsala stift, där man tar emot anmärkningar mot präster och diakoner. Att förskingra pengar ur kollekten eller att bryta mot tystnadsplikten är några av de allvarligare brotten.

– Det har ockå hänt att man anmärkt på att en präst har sminkat sig för mycket inför en begravningsgudstjänst, säger Curt.

Språket har förändrats. Curt menar att kyrkan måste tala ett språk som berör unga och deras vardagsliv. Äldre ord och berättelser är inte längre en del av allas referensramar.

Som lärare i religion har han ofta fått förklara och översätta. Att förlåten, den som rämnade i templet under Jesu lidande, är ett draperi är det inte alla som vet.

– En gång var det en elev som trodde att förlåten var en låt som man spelade före huvudkonserten, säger han.

Mer läsning

Annons