Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjenytt 28 november

/

Annons

18 år i dag

Emanuel Pettersson, Ockelbo

Johan Skogh, Årsunda

Moa Börjesson, Karlholmsbruk

Jennifer Westblom, Gävle

Ida Lindholm, Tierp

Christoffer Tidsjö, Gävle. Han går första året på teknik, produktion och serviceprogrammet på Polhemsskolan. På fritiden är musiken en stor del av Christoffers liv, vid sidan av vännerna. Han går just nu en ungdomsledarutbildning på fritidsgården Legenden. I framtiden vill Christoffer jobba som musiker eller inom industrin. "Licenssvetsare låter rätt härligt", skriver han.

Nicole Timlin Vigren, Skärplinge

Alexander Josefsson, Kungsgården

Dödsfall

Konstnären Vivi Sörensen, Gävle, har avlidit 95 år gammal. Hon var född i Lojo, Finland, och flyttade till Sverige som sjuåring, då hennes far blev överingenjör vid sulfitfabriken i Påskallavik utanför Oskarshamn. När fadern senare blev disponent vid Mackmyra sulfitfabrik flyttade familjen till Gävle, där Vivi tog realen.

Efter hushållsskola i Uppsala började Vivi arbeta för Svenska Turistföreningen. Sommaren 1947, när hon var värdinna vid turiststationen i Abisko, träffade hon danske Roll som hamnat i Abisko på sin resa genom Sverige. Efter tre månader var de gifta. Paret bosatte sig i Stockholm, där Vivi fortsatte arbeta vid Turistföreningen. 1950 föddes dottern Veronica och 1957 flyttade familjen till Gävle, där Vivi en tid var anställd vid Ahlgrens fabrikskontor. Hon skrev under flera år tv-recensioner i Gefle Dagblad som hon ringde in till tidningen varje kväll. Dessutom skrev hon bokrecensioner samt översatte texter till tyska, franska och engelska åt ett musikföretag i Bomhus.

Sin konstnärliga sida utvecklade Vivi Sörensen till en början genom vävning och hon gjorde avancerade mönster till dukar och mattor. Så småningom började hon även arbeta med screentryck. Ett år visade Liljevalchs fyra av Vivi Sörensens blad och det sporrade henne att fördjupa sig i nya tekniker, som akrylmåleri.

Vivi hade ett flertal utställningar och sålde många av sina verk. Bland annat ställde hon ut på Konstcentrum och galleri Svarta Katten i Gävle samt i Hudiksvall. 1997 hade Vivi och maken Roll en gemensam utställning på länsmuseet i Gävle. Utsmyckningar av Vivi Sörensen finns på sjukhemmet i Torsåker, samt på länssjukhuset.

Vivi och Roll semestrade gärna med husvagnen i Norge och den svenska fjällvärlden. De tyckte mycket om att vara ute i naturen och Vivi hämtade ofta inspiration därifrån till sin konst. Korsord var en annan kär sysselsättning och hon var också duktig på att baka.

Närmast anhöriga är dottern Veronica med familj.

Begravningar

I Uppståndelsens kapell hölls 26 november begravningsgudstjänst för Maria Östergren. Officiant var Bengt Danielsson.

 

Mer läsning

Annons