Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fanny - modern brandman

/
  • DELTIDSBRANDMAN.
  • TAR PLATS. Fannys ögonsten Apollo behöver en hel soffa när han vill vila. Han är 92 centimeter hög, ovanligt stor även för en grand danois.

Fanny Backhouse har en hund som är fruktansvärt stor.

– Gissa hur trött jag är på att höra det, suckar Fanny.

Som Bamse säger: om man är stark måste man också vara snäll.

Och det är Apollo.

Annons

Grand danoisen Apollo väcker uppmärksamhet. Han når en nästan till bröstkorgen med sina 92 centimeters mankhöjd och tar fruktansvärt mycket plats. Han behöver en hel soffa som hundkorg.

– Jo, det blir mycket prat med folk när man är ute och går, medger Fanny. När mamma var ute och gick med honom en gång var det en som körde in i en lyktstolpe eftersom han tittade efter Apollo.

En annan sak Fanny är lite trött på är ämnet kvinna och brandman.

Som fenomen är det fortfarande lite ovanligt, hon är trots allt Ockelbos första kvinna i deltidsbrandkåren, men för Fanny är det ingen stor grej.

– När jag bodde i Holmsveden annonserade de efter nya brandmän och jag ville prova något nytt, säger Fanny enkelt.

Efter tester och utbildning var det bara att börja.

Fanny ville bli florist när hon gick i skolan. Men det fanns inget floristprogram i närheten så det fick bli det näst roligaste: hotell- och restaurang i Sandviken.

– Jag jobbade en sommar i köket på Söderhjelmska i Gävle innan jag fick jobb på Lignells mekaniska, en metallverkstad i Holmsveden. Jag behövde pengar till en USA-resa. När jag kom hem från resan fortsatte jag jobba där.

Det blev tio år på Lignells. Nu jobbar Fanny på Atlas Copco i Ockelbo med att slipa borrkronor.

– Jag trivs med ett jobb jag inte behöver ta med hem och fundera över, säger Fanny.

Fanny har köpt ett stort, gammalt hus i Östby med sin sambo Fredrik Lindström som jobbar i Gävle.

– Fredrik ville flytta hit till Ockelbo, och jag ville flytta till Gävle. Vi tittade på en massa hus i stan men hittade inget vi ville ha. Och så är det förstås billigare här. Vi blir kvar här, vi trivs jättebra båda två.

När bjässen Apollo fått sin motion håller Fanny sig själv i form med att leda zumba och boxpass i Ockelbo IF.

– Vi hade Irina från Ackes här som höll i zumban förra hösten. Jag blev erbjuden att gå en ledarkurs så då gjorde jag det, fast jag aldrig hade gått på dans eller aerobics. Men det är skitkul! Tyvärr blir det bara varannan vecka eftersom jag jobbar tvåskift.

Fredrik försökte få in Fanny på motocross tidigare. Men det slutade på sjukhus med en lätt hjärnskakning och sprickor i revbenen...

Större succé blev det när de åkte skoter tillsammans. Nu sitter de och längtar efter snö så att de kan dra iväg längs lederna hemma i Ockelbo, eller åka till fjällen.

– Jag tyckte inte det var så himla kul förut, men när jag fick köra en egen blev det en helt annan sak. Till jul ska det vara vitt! bestämmer Fanny.

Mer läsning

Annons