Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk bastu bästa radiostudion för Jenny

/
  • BASTUN BÄSTA STUDION. Vardagen för en radiokorre i Helsingfors. ”Bastun är lägenhetens bästa ställe, ljudmässigt, att läsa in texterna till radioinslagen. Särskilt om det hänger lite tvätt som dämpar ljudet.”
  • PÅ VÄG MOT JOBB I ESTLAND. Isläget ställer till problem för fartygen i Östersjön och finska viken, särskilt packisen, som bildas när det blåser, är svår för dem att ta sig igenom. Men färjorna mellan Helsingfors och Tallin går som de ska.

Jenny Sanner Roosqvist från Gävle är Sveriges Radios korrespondent för Norden och Baltikum sedan årsskiftet och i 2,5 år framåt.

Hela familjen har följt med till Helsingfors där Jenny har sin arbetsplats på YLE, finska radio- och tv-huset.

Här berättar hon om en vecka som korre i Finland. Det blir bland annat intervjuer med arbetslösa estländare och ett besök på en chokladfabrik.

Och hon lär sig flera nya finska ord förstås, som ”Varo selkä!”.

Annons

Måndag

Börjar som vanligt dagen med att kolla på nätet vad som har hänt i mitt bevakningsområde. Gör lite kontorsarbete hemma innan jag åker till mitt arbetsrum på YLE (finländska radion och tv:n) för att vara med på deras veckomöte. Stressas av att jag har förlagt mitt nyckelkort vilket gör att jag inte kan röra mig fritt i radiohuset. Som vanligt på måndagar är det många telefonmöten med Stockholm för att planera dagen och veckan.

Ägnar eftermiddagen åt att ringa, mejla och göra research på olika jobb. Bestämmer mig för att åka till Estland inför deras val. Får klartecken på kvällen att jag kan åka till Tallin samt får besked om att en av intervjuerna måste göras redan i morgon.

Tisdag

Går upp och hjälper barnen med frukosten, skönt att få en liten stund tillsammans. Bokar resa till Tallin, färja är smidigast och billigast. Köper en dagskryssning för åtta euro, men bokar också hotell och packar tandborste för att vara flexibel. Jobbar, äter lunch och scannar taxfreebutikens utbud under de 2,5 timmar överresan tar. Gör intervju med den estniske LO-ordföranden. Har sedan stämt träff med duktiga tolken Katrin Rauda som hjälper mig att intervjua några arbetslösa.

Hinner inte med färjan hem så jag passar på att anmäla mig till den utländska pressklubben för att få deras nyhetsbrev och estniskt presskort. Avslutar dagen med att prata med barnen via Skype.

Onsdag

Säger god morgon till barnen via Skype. Får besked att internetuppkopplingen ska vara fixad i mitt arbetsrum på YLE. En kollega från YLE ringer och vill ha hjälp så jag tar några isbilder och spelar in lite ljud till honom under hemresan. Kommer hem på eftermiddagen, gör intervju till ett inslag som ska sändas i Ekonomiekot på fredag samt till ett reportage framöver. Redigerar ett nyhetsinslag av materialet från Estland och sedan är det dags för familjens onsdagstradition – restaurangmiddag.

Ägnar resten av kvällen åt redigering. När jag är klar vid klockan 01 upptäcker jag att maken glömt plasta in sonens skolbok så jag gör det innan jag går och lägger mig.

Torsdag

Går upp och fixar frukost åt barnen och kör igång en tvätt. Åker till en chokladfabrik för en sedan länge inbokad rundvandring. Samlar material och information till senare. Hemma igen senare än jag trott och hela jag luktar chokladfett.

Kollar lite på skidskyttestafetten och somnar i soffan. Vaknar efter en kvart och börjar redigera reportaget från Tallin som ska sändas i morgondagens Studio Ett samtidigt som jag håller koll på damernas VM-stafett. Pausar från redigeringen när dottern kommer hem och vi ser på Ponnyakuten på SVT Play.

Blir sedan ännu en sen kväll med redigering.

Fredag

Gick upp extra tidigt och gjorde matsäck till dottern som har skiddag. Redigerar ett nyhetsinslag som ska gå i eftermiddag. Åker till YLE för att testa internetuppkopplingen, får besked om att den inte fungerar så jag går i stället in på Kiasma, museet för nutidskonst. Lyssnar på ett poddat avsnitt av På Minuten och blir på glatt humör igen.

Kommer hem samtidigt som dottern, vi äter mellis och jag följer henne till bussen när hon ska på konståkningsträning. Springer en runda medan jag lyssnar på herrstafetten, härligt med ännu en medalj!

Maken följer med sonen på innebandymatch, jag rekar inför kommande reportage och förbereder mig för kvällens toppmöte med Merkel, Sarkozy, Berlusconi med flera.

Bastar och har fredagsmys med dottern. Får besked från Stockholm att jag inte behöver bevaka toppmötet så jag somnar i soffan i stället.

Lördag

En strålande vacker dag, som gjord för skidåkning! Kollar nätet, inget akut, så jag och sonen åker iväg för att testa att skejta. Längskidor är verkligen stort här, det känns som att alla ger sig ut på skidor i stället för en promenad om vädret är bra. Åkte till ett fantastiskt ställe, kändes som att komma till en fjällanläggning med överfull parkeringsplats, stora öppna områden och folk överallt. Hyrde riktig skejtutrustning och oj, vad det var kul!

På eftermiddagen, efter barnens träningar (konståkning och innebandy) är det dags för veckans bastu- och poolsession. I bottenvåningen i vårt lägenhetshus finns det nämligen en bastu och pool, där vi har bokad tid varje lördag. En skön helgvana.

Söndag

Inget akut i dag i mitt område. Libyen och Irland dominerar utrikesbevakningen så jag kan ta det lugnt om inget händer. Slappar ett tag i soffan med bok, Vasaloppet och skidskytte. Sedan är det gymnastik för dottern.

Jag tar en springtur och hör Jörgen Brink vinna Vasaloppet. Heja Hälsingland! Hinner titta en stund på de duktiga tjejerna som gör volter och går på bom och efteråt åker vi vidare till en innebandyhall för att heja på sonen.

Det är på sådana här ställen man lär sig praktisk finska, typ maila (klubba), sovittaa (passa), varo selkä (akta rygg), paina (pressa) och sådana viktiga saker. Efter en förlust och en seger blev det pastagratäng till middag och läxförhör med sonen.

Konstaterar att det blev en helt jobbfri helg.

Mer läsning

Annons