Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-årige Joel drömmer om en domar­karriär i USA

/
  • SATSAR PÅ DOMARKARRIÄR. Joel Hansson är landets yngste hockeydomare i division 2. ”Det ger en bra extrainkomst nu”, säger Joel som bor i egen lägenhet i Mora medan han läser till domare på gymnasiet där.Foto: Privat

En hockeydomare måste tåla en hel del glåpord och skäll.


– I början tar man åt sig mycket, men man måste komma ihåg att det bara är ränderna på tröjan de skriker åt, säger Joel Hansson, 18, en av Sveriges yngsta huvuddomare.

Annons

Joel spelade hockey hemma i Skutskärs SK:s U15-lag när han gjorde sitt val.

– Jag tyckte det gick bättre att döma än att spela. Att bli domare var min chans att gå långt inom hockeyn och komma ut och se mer av världen, säger Joel som började döma hockey som 13-åring.

När Joel Hansson kom in vid hockeygymnasiet vid S:t Mikaelsskolan i Mora var han och tre andra elever först i Sverige med att läsa till hockeydomare på gymnasial nivå. Av de fyra är det endast Joel som satsar på en karriär som huvuddomare, övriga ska bli linjedomare.

– Jag är nog den yngste i Sverige som dömer i division 2 och det är lite kul. Men det kan också ha sina sidor att vara yngst på en så pass hög nivå, för trycket är ganska hårt.

Det ställs speciella krav på en huvuddomare och Joel har fått känna på jobbets avigsidor.

– Vissa kvällar är jag inte allför glad när jag kommer hem. Man får höra en hel del, inte alltid så trevliga saker, säger Joel.

– Men hockey är en adrenalinsport. Man måste kunna hantera alla heta känslor och många kommer faktiskt fram efteråt och ber om ursäkt.

En gång i veckan träffar Joel sin lärare Jan Tommos, Dalarnas hockeyförbund, som dömt hockey på elitserienivå. Han undervisar domareleverna i regler och allmän domarteori, men delar även med sig av andra värdefulla kunskaper.

– Janne är en stor källa att ösa ur med sin breda erfarenhet, säger Joel.

I sommar åker Joel och Janne till Rochester nära Buffalo i USA för att delta i ett veckolångt träningsläger som Joel är uttagen till.

– USA:s bästa domare mellan 18 och 24 deltar i lägret. Det blir en riktigt häftig grej att få komma dit och döma.

Efter gymnasiet hoppas Joel att han kan åka till USA och döma i någon serie därborta. Han vill också plugga på college. USA-drömmen delar Joel med tvillingbrodern Martin, duktig fotbollsspelare i GIF.

– Det här är första gången vi är ifrån varandra en längre tid och jag tror att det är bra för båda. Vi har nästan bättre kontakt nu och tar bättre vara på stunderna då vi träffas, säger Joel.

– Då dömer jag förhoppningsvis i allsvenskan eller elitserien. Det skulle heller inte vara fel att vara i USA och döma. Jag vill även hjälpa unga och lovande domare på väg upp.

Mer läsning

Annons