Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-årsdagen firarMalin i Australien

/

Malin Sjöberg går i vanliga fall i Göranssonska skolan, men just nu är hon i Australien på praktik och njuter av tillvaron där.

Annons

Hur ska du fira din födelsedag?

– Med mina två kompisar som jag reser med. Det blir nog tårta eller så går vi ut och fikar någonstans i Brisbane City. När jag kommer hem till Svergie ska jag fira mer med släkt och vänner.

Är du vuxen nu när du blir 18 år?

– Det känns verkligen som man börjar bli vuxen. Ett steg närmare till att stå helt på egna ben. För mig innebär det bland annat att jag får ta mitt efterlängtade körkort och följa med mina kompisar ut på helgerna.

Hur viktigt är det med körkortet?

– Det är viktigt då dagens samhälle näst intill kräver det. Utan bil kommer man ingen vart och man blir nog väldigt begränsad och beroende av andra.

Jag har övningskört sedan jag fyllde 16 och även läst i teoriboken. Jag känner mig väldigt förberedd inför uppkörningen och skrivningen jag ska ha när jag kommer hem.

Var det svårt att välja gymnasieprogram?

– Göranssonska skolan verkade ha en otroligt rolig och spännande utbildning som passade mig, och det var den största anledningen till att jag sökte.

Att skolan erbjuder samtliga elever utlandspraktik en månad det tredje året var en riktig bonus, och nu när jag är i Australien och får ta del av den ångrar jag mig inte en sekund!

Vi läser ett både praktiskt och yrkesinriktat program med mycket bra koppling till Sandvik, och eftersom skolan inte är så stor får man en härlig gemenskap som jag gillar.

Vad tycker du om Australien?

– Det jag sett hittills är helt fantastiskt! Brisbane är en underbar stad som aldrig verkar sova. Floden, Brisbane River, som slingrar sig igenom staden är jättemysig att gå vid på kvällarna.

Jag förvånas över mentaliteten här, alla är så snälla och hjälpsamma! Australien är verkligen ett land jag kan tänka mig återvända till för en längre vistelse.

Jag bor med mina kompisar i en lägenhet alldeles bredvid Sandviks kontor där vi jobbar. Vi ska praktisera här i fyra veckor och sedan har vi en avslutande semestervecka innan vi flyger tillbaka.

Är du en godisråtta?

– Godisråtta kan man nog inte kalla mig. Men jag har en stor, och då menar jag verkligen stor, passion för choklad!

Hur ser framtidsdrömmarna ut?

– Det finns så himla mycket jag skulle vilja göra efter studenten. Allra helst vill jag resa! Men jag skulle också vilja prova på arbetslivet lite grann innan jag studerar vidare. Jag vill utbilda mig till ingenjör, men inom vilket område har jag inte bestämt mig för än.

KTH är ett alternativ men jag funderar också på Uppsala Universitet. Någon gång i livet vill jag bo i Stockholm, men Uppsala som stad är ju så himla mysig!

Hur tror du ditt liv ser ut om tio år?

– Jag bor nog i Sverige någonstans. Förhoppningsvis jobbar jag inom något intressant tekniskt område och har en vit bil. Jag är säkert en medelsvensson och bor i villa, med två barn. Träning kommer nog fortfarande att vara ett stort intresse.

Mer läsning

Annons