Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 år senare står Halifax Team fortfarande på scen

/
  • Nuvarande Halifax Team, där även Tommy Nygren och Rolf Lönn ingår, spelade på en 60-talsgala på Maxim 2013.
  • Halifax Team 18 januari 1966. Arbetarbladets reporter Ulf Leijon skrev om scendebuten i Rotskärsskolans aula. Från vänster: Tord Wahlberg, Sten Georg Alsne, Tomas Wennbom, Roland Thunman, Leif Andersson.
  • Sören Ahlström, Sten Georg Alsne och Leif Andersson firar 50 år med sitt band Halifax Team, och de har inga planer på att lägga av.
  • Sten Georg Alsne.
  • Bandet på en av många spelningar.
  • En av bandets mest minnesvärda spelningar var med The Kinks, som fick en undanskymd plats i annonsen.

18 januari 1966 gick fem tonårsgrabbar i Skutskär för första gången upp på en scen. Bandet hette Halifax Team, och debutspelningen blev starten på något mycket större än de hade kunnat ana.

Annons

I år är det 50 år sedan den där kvällen i Rotskärsskolans aula, och än i dag står bandet på olika scener och spelar samma låtar som på 60-talet. Många gånger är även publiken densamma nu som då.

– Den här musiken kommer alltid att leva, den kommer att gå hem i framtida generationer också, slår 67-årige Sten Georg Alsne fast.

Han var en av dem som kläckte idén att starta ett band, tillsammans med dåvarande medlemmen Roland Thunman.

– På den tiden skulle man ha långt hår, moped och en elgitarr. Alla skulle spela pop, och man skulle kunna spela "Memphis Tennesse" och "House of the rising sun", berättar Sten Georg med ett skratt.

Debuten blev en succé och evenemanget, som bandet själva hade ordnat med namnet "Pop i plugget", återkom fler gånger i aulan. Efter ett tag fick de spelningar på fritidsgårdar i Gävle, folkparker och även i Stockholm.

– Det blev mycket större och bättre än vi trodde. Det blev större och större gig, säger Sören Ahlström, 65 år.

Att ett av många garageband som fanns i Skutskär på 60-talet gick längre än de andra beror på Sören Ahlström. När han kom med i bandet efter något år fick de ett nytt sound med Sörens saxofon och tvärflöjt.

– Det skiljde oss från de andra som hade det som man hade då, bas, gitarr och trummor. Dessutom kunde vi då utöka vår repertoar, förklarar Sten Georg.

– Det blev som amerikansk soul, som Wilson Pickett och Otis Redding, fortsätter han och får medhåll av Leif Andersson och Sören.

Efter det tog karriären riktig fart. De var med, och vann, två gånger i den populära musiktävlingen "Opopoppa" som spelades in live på Skansen. Det var så stort att en journalist från Arbetarbladet följde med till huvudstaden för att skriva.

– Efter det blev vi rikskända, berättar Sören.

Bandet fick spela med stora artister som The Kinks och Jimi Hendrix, och spelningarna blev allt fler och större, och med det sena kvällar och uteliv.

– Men vi skötte oss alltid, man skulle sköta sig, det var social kontroll, säger Sten Georg.

– Jag fick alltid kavla upp ärmarna och visa mina armar för mamma, berättar Sören apropå att narkotika blev allt vanligare då.

Efter ett par års intensivt spelande samtidigt som de jobbade, splittrades bandet. Någon skulle rycka in i lumpen, någon skulle studera.

– Dessutom blev det ute med popband, disko och dansband blev populärt i stället, konstaterar Sten Georg.

40 år senare fick de dock chansen att återigen ställa sig på en scen tillsammans. Holmarnas folkpark skulle arrangera en återvändardag och Halifax Team fick en förfrågan, som de nappade på.

– Jag hade kvar min gamla bas från 1966 i en skrubb hemma, så det blev till att leta efter fodralet och köpa nya strängar, berättar basisten Leif Andersson, 67 år.

De var en aning ringrostiga, men spelningen blev lyckad ändå, tycker de alla tre.

– Det var som att trycka på en knapp, utbrister Sten Georg.

– Låtarna låter likadant som förr, men då spelade vi dubbelt så fort jämfört med nu, säger Leif Andersson och flinar till.

Publiken gillade vad de såg och hörde, och visade sin uppskattning.

– Responsen vi fick tände en låga att fortsätta spela, säger Sören Ahlström.

De senaste åren har de haft flera spelningar, bland annat på Stadsfesten i Gävle.

Om det blir något 50-årsfirande för bandet är ännu inte bestämt.

– Någon form av firande blir det, kanske med en konsert, säger Sten Georg.

Mer läsning

Annons