Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

97-åriga Märta underhåller med pianospel

/

Märtas pianomelodier fyller hela Hällbacka äldreboende. Märta är 97 år, minnet och synen har fått sina törnar, men pianospelandet – det sitter i fingrarna och inte minst i känslan.

Annons

Märta Rohlin flyttade in på Hällbacka äldreboende, i Söderfors, för fem månader sedan. Under den perioden har hon underhållit de boende och personalen med sitt pianospelande och sin sång.

– Jag började spela när jag började i skolan först på gehör, och sedan lärde jag mig noter. Nu spelar jag bara på gehör, säger Märta.

Pianot i allrummet har blivit Märtas, där står även en tavla med ett foto på Märta framför pianot och texten ”Här underhåller Märta Rohlin med sitt pianospelande”. När personalen frågar om hon inte vill spela möter de först vissa protester.

– Nej, ni överdriver jag är inte alls så duktig.

Men när hon väl spelar, är hon i gång och det blir gärna en, två eller tre extra melodier. Hon sitter på pallen framför pianot och börjar nynna på en melodi, sedan vänder hon sig mot pianot och börjar spela. Märta hör inte så bra, men det spelar ingen roll.

– Jag känner melodierna, säger hon.

Märta har alltid spelat piano, men aldrig professionellt eller offentligt mer än på mindre tillställningar i familjen. Det var alltid bara för sin egen njutning.

– Jag spelade med min äldre bror mycket, han spelade fiol och jag piano. Jag spelar inte för någon annans skull, det känns bra för mig.

När hon spelar minns hon tillbaka till när hon spelade hemma med brodern i vuxen ålder.

Hela familjen var musikaliska, berättar hennes son Anders Rohlin. Märtas bror åkte runt som musikant som ung och de andra två syskonen spelade även de instrument.

– Närminnet är borta och hon ser dåligt, klart hennes pianospelande försämrats lite men hon kan fortfarande spela. I dag kommer hon främst ihåg låtar som hon spelat som ung, men hon har alltid spelat mycket hemma och hängt med i modern musik. Hon har alltid haft ett otroligt bra gehör, nynnar man på en låt vet hon exakt vilken man menar och börjar spela den. Nu lyssnar hon på tonerna, och sedan går fingrarna, säger sonen Anders.

– Det känns bra, det bara blir att jag spelar, säger hon och spelar en till melodi i allrummet.

Hon brukar spela någon gång i veckan, och ofta när de boende samlas för fika.

De som bor med henne njuter av melodierna och klappar glatt så fort Märta har spelat klart en melodi.

– Jag önskar att jag kunde spela själv, men det kan jag inte, så det är fint att lyssna, säger en av de boende som sitter stillsamt och lyssnar.

Lennart sitter och sjunger med och rör sig till musiken från fåtöljen.

– Jag tycker så mycket om musik, det gör mig glad.

Vid pianot går allt ihop. Märtas pianospelande är en glädjestund på Hällbacka, de perfekt spelande melodierna hörs på äldreboendets båda våningar.

Mer läsning