Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander har bilden i fokus

/
  • Förnyelse och utmaningar är bra. Alexander Wigert blir lätt otålig om tillvaron inte är händelserik. Snart åker han till Italien för utlandspraktik.

Alexander Wigert har en passion; att fotografera analogt. Han berättar lyriskt om första gången han framkallade en bild, om känslan av att se sin bild växa fram på papperet.

Annons

– Från början fotograferade jag naturen och stillastående ting, men nu är det människor och rörelser som gäller. Gärna i spegelbilder, tillägger Alexander.

Han är född och uppväxt i Axmarby. Han trivs med lugnet och stillheten, men när han spontant vill till Gävle och träffa kompisarna är det inte självklart att det går.

– Nej, på helgerna går det inga bussar, suckar han.

I veckorna är han dock i Gävle varje dag. Han går andra året på Vasaskolans samhällsprogram, internationella inriktningen.

– Vi har studerat och jämfört EU:s insatser i olika länder, varit till Mallorca och Rom i Italien. Till sommaren åker jag till nordöstra Italien för min utlandspraktik.

Sedan Alexander var 15 år har han serverat på Axmar Brygga, något han trivts med.

– Det är viktigt att behandla alla gäster lika, det är mitt ansvar att de ska få en trevlig middag. Jag har lärt mig massor om människor genom sommarjobbet, menar Alexander.

Han behöver förnyelse och utmaningar för att må bra. Liksom sin pappa och sina bröder provade han på att sitta i ett älgpass, men där slog otåligheten till.

– Det var inget för mig. Jag har insett att varken jakt eller fiske med lång väntan är min grej, säger han uppriktigt.

Efter gymnasiet vill Alexander plugga till lärare. Helst i Göteborg; en stad han har en stark dragning till, utan att egentligen förstå varför.

18-årsdagen ska inte firas på något speciellt sätt, att fika med bästa kompisarna är tillräckligt.

Han har redan fått en kamera i present, sedan har han önskat sig pengar till körkortet.

– Ja, bor man i Axmarby så är det ett måste med körkort. Nu får jag alltid be om skjuts, förklarar han. Ulrica Källström

Mer läsning

Annons