Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders musik gör de äldre gladare

/

– Det är en ynnest att få spela för äldre människor, säger Anders Sterner.
Han livnär sig som trubadur och spelar på äldreboenden runt om i länet men också på pubar och privata fester.

Annons

Efter att ha spelat den obligatoriska blockflöjten i något år ville Anders Sterner börja spela trummor när han gick i femman, men föräldrarna sa nej och valet föll på gitarr i stället. Det gick lite trögt till en början men Anders pappa, som själv var musikalisk, hjälpte honom över hindren. Först fick han lära sig klassisk gitarr men i nian bad han gitarrläraren om att få spela ackord och lärde sig Abba-, Ledin- och Noicelåtar i källarlokalen under aulan på Sofiedalsskolan.

– För några år sedan när jag vickade som musiklärare hade jag faktiskt själv lektioner för en gammal klasskompis son i samma källare, det var lite kul, cirkeln var sluten, säger Anders.

Under gymnasiet och några år efter lät Anders gitarren hänga på väggen, han fick andra intressen. Men när han fick lägenhet i Sundsvall, där han pluggade ekonomi, plockade han fram gitarren igen.

– Det var när Traveling Wilburys ”End of the Line” kom. Jag lyckades ta ut den på gehör och då väcktes tanken att jag kanske kunde livnära mig på musiken.

Anders avbröt ekonomistudierna och flyttade hem till Gävle och började 1993 spela tillsammans med kompisen Patrik Sundin på pubar och fester. Musiken var en hobby och Anders hade olika andra jobb samtidigt, men 1998 bestämde de sig för att satsa på musiken på heltid. Kollegan tröttnade dock under våren 1999 och Anders åkte upp till Åre och för att spela på After ski.

– Det blev sex vintrar där uppe, det var perfekt. Jag kunde åka slalom till klockan tre och sedan spela ett par timmar.

För att få livet att gå ihop även efter slalomsäsongen kontaktade Anders 2001 Månika Bjerkman, kultursamordnare på omvårdnadsförvaltningen i Gävle. Han fick ha praktik hos henne och även komma ut och spela på kommunens äldreboenden. Nu lever Anders mestadels på spelningarna på olika äldreboenden. Han spelar inte bara i Gävle kommun utan i hela länet.

– Det ger mig väldigt mycket att spela för de gamla. De lyssnar verkligen. Trots att de ibland inte ens orkar ha ögonen öppna ser jag hur de sitter och håller takten med fingrarna. Och en del blir så rörda att de gråter när de hör låtar de känner igen.

Musik är verkligen till nytta för människan, forskare från London har systematiskt undersökt och jämfört ett stort antal vetenskapliga rapporter kring musikens betydelse för stress och immunförsvar och kommit fram till att musiken har en lugnande effekt och att musik tycks stärka försvaret mot infektioner.

– Jag märker ju att de äldre blir gladare och piggare när jag spelar för dem. Sedan kan de glömma det väldigt fort på grund av demensen, men när jag spelar är alla oftast väldigt med i musiken.

På senare år har Anders drabbats av indragningarna inom kommunernas omvårdnadsförvaltningar. Spelningarna har blivit märkbart färre och förutom gig på fester och pubar har han en del a-kassa för att få ekonomin att gå ihop. Men han har aldrig ångrat att han hoppade av studierna till förmån för musiken.

– Nej, nu gör jag det jag vill och jag får så mycket tillbaka.

Mer läsning

Annons