Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annaåsa är alltid ihop

/
  • BÄSTA KOMPISAR. Tvillingarna Åsa Carlsson och Anna Englund, Sandviken, gör det mesta tillsammans och delar även intresset för vinprovning. Foto: Håkan Selén

"Annaåsa" fick de heta när de var små. Tvillingsystrarna var ihop för jämnan och så är det än i dag när de har nått 50.
– All ledig tid går åt till varandra, säger Åsa.
– Vi har alltid varit bästa kompisar, fortsätter Anna.

Annons

De pratar på det viset när de är tillsammans; Åsa börjar och Anna avslutar.

– Det blir ofta så att jag svarar för Anna också. Jag får nästan hejda mig ibland, säger Åsa.

– Ja, fast du vet ju precis vad jag tänker säga, säger Anna.

Åsa Carlsson och Anna Englund beskriver bandet mellan sig som starkare än vanliga syskonband. De är tvåäggstvlllingar och inte alls särskilt lika varandra till det yttre, men mellan dem finns en samhörighet som är så intensiv att de omöjligt kan tänka sig ett liv utan varandra.

Som barn hängde de alltid ihop. De gick i samma klass och var varandras bästa lekkamrater. Deras mamma sömmerskan sydde likadana kläder till flickorna, fast i olika färger; blått till Åsa och rött till Anna. När de kom i tonåren skaffade var och en sin egen klädstil, men trots att de fortsatt att klä sig olika är de ändå tvärsäkra på den andras smak. De kan handla både kläder och annat åt varandra utan att det blir fel.

– Anna är mer modern och sportig än jag, säger Åsa.

– Och Åsa är mer klassiskt damig, fortsätter Anna.

Men åsikterna har de oftast gemensamt. För det mesta behöver de inte ens kommentera det som händer omkring dem, båda vet ändå vad den andra tycker. Och skämten blir ofta halvkvädna; skrattet kommer ändå, utan att någon behöver uttala slutklämen. Inte sällan står omgivningen som frågetecken...

– Men vi kan ha tråkigt tillsammans också. När vi var på San Torini i september kunde det gå flera dagar utan att vi pratade. Vi bara låg där tysta med varsin bok. Så skulle man aldrig kunna vara med någon annan, säger Åsa och Anna instämmer.

Systrarna har alla sina kompisar gemensamt. Det vara bara under en period i tonåren som de umgicks med andra på skilda håll. Dessutom har de i stort sett samma intressen.

Tvillingarna är helt på det klara med att det kan ha sina sidor att vara gift med någon som har ett så starkt förhållande till sin syster.

– Det är en jäkla tur att vi trivs tillsammans allihop, men våra karlar är tålmodiga, säger Åsa.

– Ja, Leif fick ju mig på köpet och Pär fick dig, fyller Anna i.

För Annas och Åsas barn har samhörigheten familjerna emellan varit helt självklar ända från början. En jul på skilda håll betraktas till exempel som fullständigt otänkbar. Anna och Åsa har även en ovanligt nära relation till sina egna föräldrar, som har en naturlig plats i gemenskapen och ständigt finns med när alla träffas.

– Det kan ju verka som om vi har svårt att frigöra oss, men vi trivs verkligen med att umgås med dem. Det finns ingen risk att de får sitta ensamma när de blir gamla, säger Åsa.

Anna och Åsa har en bestämd bild av sin egen ålderdom också.

– När vi blir gamla ska vi bo tillsammans i ett torp, slår de fast.

– Men vi vet inte riktigt vad vi ska göra med våra karlar!

 

 

 

 

 

 

 

Mer läsning

Annons