Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annas liv finns i dagboken

/
  • AMERIKA LOCKAR. Anna Lindquist beskriver sig själv som en riktig westerntjej med förkärlek för bling-bling och svagt kaffe. ”Jag skulle nog ha passat i USA”, säger hon.   Foto: Lars Nyqvist

Anna Lindquist fick sin förs
ta dagbok när hon fyllde åtta. Sedan dess har hon skrivit varje dag.


– Det blir rutin, ungefär som att borsta tänderna, säger hon.

Annons

42 års prydligt fullskrivna dagböcker står pärm vid pärm på botten av den blommiga kistan i sovrummet. Resten av kistan upptas av ett par hundra tomma skrivböcker i alla upptänkliga färger, mönster och utföranden.

Från början var väl tanken att de skulle rymma dagboksanteckningar de med, men samlingen bara växer och med tiden har Anna insett att hon aldrig kommer att hinna fylla alla. Där finns allt från billiga med röda prislappar till exklusiva i skinn, alla med det gemensamt att Anna fallit för dem och inte kunnat låta bli att köpa dem. Hon är helt enkelt tokig i skrivböcker.

Känner lukten

– Min man brukar försöka få mig att titta åt ett annat håll när vi närmar oss en bokhandel, men jag kan lukta mig till dem, säger Anna och skrattar.

Varje terminsstart väljer hon ut en ny skrivbok att använda i lärarjobbet på Gullhedskolan i Järbo. Hon började jobba där direkt efter lärarutbildningen som hon inledde strax före 40. Dessförinnan hade Anna Lindquist fött upp perserkatter och drivit djuraffär i Sandviken. Affären lade hon ned när sonen Oliver kom, men efter några år hemma ville hon pröva något nytt, började plugga och blev färdig grundskollärare 2001. Förra året läste hon dessutom etnologi på distans vid sidan av jobbet. Av intresse förstås, men också för att få något annat än dottern Majas sjukdom att tänka på.

Svåra år

Anna Lindquist visar en vacker skrivbok i skinn med en madonnabild på pärmens framsida. Den rymmer hennes tankar och upplevelser under den svåra tid när Maja behandlades för en ovanlig form av skelettcancer. I dag är dottern på god väg mot tillfrisknande och på födelsedagsfesten på lördag står Maja på scenen och framför ”Stand by me” till mammas ära. Precis som övriga i familjen är Maja musikalisk och sjunger och spelar.

Då kommer tårarna

– Jag lovar att mina kinder kommer att bli randiga då, säger Anna, som inte önskar några presenter utan i stället gåvor till Cancerfonden.

Jäderforsgården ska pyntas och fixas till för ett riktigt westernpartaj för uppåt 60 gäster. Dansbandet som anmälde intresse har fått nobben; gästerna själva ska stå för musiken.

– Jag har inte firat mina jämna födelsedagar så mycket tidigare, men nu tänker jag göra det ordentligt. Det blir mycket country, lovar Anna som är extra svag för Dolly Parton.

Drömresa

För två år sedan uppfyllde Anna ett av sina två livsmål: Eftersom hon och maken Leffe inte röker sparade de ”antirökpengar”, en tusenlapp var i månaden och stack till The CMA Music Festival i Nashville, där de stora stjärnorna uppträder. Den resan gör Anna gärna om, för den överträffade alla förväntningar.

Hennes andra livsmål är att avsluta barnboken hon skriver på.

– Man får många idéer när man jobbar med barn. Jag har skrivit några kapitel, men det tar nog ett tag innan den är färdig. Det viktiga är att ha roligt, inte att bli utgiven, säger Anna.

Titeln är hemlig och det är även innehållet i hennes dagböcker tills den dag Anna själv är borta.

– Då är det fritt fram för mina närmaste att läsa eller kasta bort dem, säger hon.

Läsning på äldre dagar

Som gammal tänker Anna Lindqust läsa igenom alla sina dagböcker. Bekvämt tillbakalutad i en amerikansk gungstol på verandan till westernhuset. Ungefär som i Nashville.

 

Mer läsning

Annons