Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Att spela teater är lite som att leka”

/
  • Scenen är Isabelle Kågströms! I somras jobbade hon som gatuartist i Sandviken, ett perfekt sommarjobb för den som älskar att spela teater och dansa.

Som ensambarn var Isabelle Kågström van vid att leka sina egna lekar och odla sin fantasi. Så när hon hamnade

i en teatergrupp som
sju
åring kom hon helt rätt.


– Teater är så tillåtande och jag fick respons för mina påhittigheter. Att spela teater är lite som att leka, säger Isabelle förtjust.

Annons

I tio år har teater, dans och sång fyllt hennes lediga tid. Hon är med i Kulturskolans teatergrupp Tha Family. Gruppen skriver såväl texter som musik själva och deras senaste nyskrivna musikal har premiär i april.

– Från början var vi omkring 15 personer i teatergruppen och vi fick så nära relationer att gruppen kändes som en familj och därför fick den heta Tha Family, berättar Isabelle.

I höstas frågade teaterläraren på Kulturskolan Isabelle om hon ville ta hand om en teatergrupp med elever från sjätte och sjunde klass.

– Jag blev överlycklig över att få ett sånt hedersuppdrag och det bara pirrade i magen. Gruppen kallas för The Swedes och de är jätteduktiga. Vi har gjort en musikal av Alice i underlandet och ska sätta upp den nästa månad.

Något förvånande valde Isabelle naturvetenskapligaprogrammet i stället för musikallinjen när det var dags för gymnasiet.

– I alla år var jag tvärsäker på att söka till musikallinjen, men när valet närmade sig i nian började jag fundera och kom fram till att det nog var bättre att gå natur och ha teatern som fritidsintresse, säger Isabelle som numera kallar sig ”naturvetarnas estet”.

Hon är nöjd med sitt val. Visst är det en plugglinje, men hon hinner gott och väl med sin teater och dans fyra kvällar i veckan.

Scenen drar henne oemotståndligt till sig och det händer att hon ensam smyger sig upp på scenen när de andra i gruppen tar paus i repetitionerna.

– Det är så häftigt att stå på scenen, till och med när den är tom och salongen är nedsläckt. Det är en speciell känsla av ”all fokus på mig”, skrattar Isabelle, som inte besväras av några scennerver när det gäller teater eller dans.

Att sjunga på scen är däremot nervösare, det är svårare att komma igen om man kommer av sig i en sång tycker hon.

Vilket yrke hon ska välja i framtiden är ännu ovisst. Någon plugglinje på högskolan blir det så småningom. Kanske väljer hon ingenjörsbanan precis som pojkvännen Christian. Det blir i alla fall inte läkarbanan som föräldrarna, det är hon helt övertygad om.

Framtiden innehåller heller inte Sandviken. Göteborg eller Australien lockar betydligt mer.

Efter studenten nästa år vill Isabelle jobba och resa i världen. Sen är det dags för studier. Och så teater på fritiden förstås.

– Litet läskigt. Förra helgen grät jag när jag insåg att det var min sista helg som barn. Tur att jag kan spela barn på scenen, skrattar Isabelle och kommer sen på att hon och en kompis ska åka till Grekland i sommar – i alla fall något som är bra med att bli 18 år!

Mer läsning

Annons