Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bälgakungen” har börjat spela

/
  • DRAGSPELSFANTAST MED RADIORÖST. Åke Blom och hans hustru Rose höll i dragspelskaféerna i Boulognerskogen under mer än 20 år. ”Folk frågar än i dag om vi inte kan börja igen.”POPULÄR ORKESTER. Tjo Sound var med i både radio och tv på 1970-talet. Kapellmästaren Åke Blom med sin kontrabas i mitten.

Musikern Åke Blom var bara liten pojke när han förälskade sig i dragspelsmusik, men det är först som pensionär som han har börjat spela själv.
– Det går lite knaggligt, men jag måste väl leva upp till det jag är känd för, säger han med ett leende.

Annons

Det var svågern Peter, musiker och dragspelsreparatör, som lånade ut ett dragspel och uppmuntrade honom att lära sig. Åke, som sedan lång tid skickligt behärskar flera andra instrument, hyser stor respekt inför uppgiften.

– Det är ju så många knappar, samtidigt som man ska dra i bälgen! säger han ödmjukt, men hustrun Rose berömmer honom.

– Han är duktig, försäkrar hon.

Rose från Gävle och Åke från Falun träffades 1963, en kväll då Åke och Ivan Thelmés band spelade på Folkparken i Gävle. Efteråt bjöd Rose på smörgåsar hemma hos sig.

– Han hade så snälla ögon, så jag tänkte att det här måste vara en snäll kille, säger Rose som fortfarande tycker att Åke är ”världens bästa man”.

Att kärleken är besvarad är nykomponerade ”Vals till Rose” ett tydligt bevis för. Åke, som skrev mycket musik på 1970-talet men som under många år lät komponerandet vila, har återfått inspirationen och börjat på nytt. Döttrarna och nästan alla fem barnbarnen har också fått egna melodier.

Ganska ofta sätter han sig med fiolen och knäpper fram nya toner som inte sällan först kommit till honom i sömnen!

– Jag har gjort en samba också, så det är inte bara gammaldans.

En hel del i den genren blir det däremot när Åke sänder sitt radioprogram ”Bloms blandning”, men lyssnarna får också smakprov på mycket annat under rubrikerna ”Salongs- och populärmusik ” och ”Sång på svenska”.

Ändå är det kanske den sista tredjedelen av programmet som har de trognaste lyssnarna. Dragspelsfolket brukar höra av sig om Åke låter något annat stjäla programtid från deras avdelning...

Åke har just avslutat den 17:e säsongen av ”Bloms blandning”. Gårdagens program, som går i repris på lördag, hade en doft av sommar, helt enligt lyssnarnas önskemål. Och det är just för lyssnarnas skull som Åke fortsätter med sitt program år efter år, trots att arbetet sker helt ideellt och utan ersättning för inköp av skivor.

– Jag får inte en krona, men jag gör det av intresse och hoppas att det faller i god jord. Jag tror att många behöver höra den här musiken som inte spelas så ofta annars, säger han.

Inspelningarna sker i ett litet rum hemma i radhuset, där ljudutrustningen trängs med många hyllmeter skivor och Åkes stora keyboard.

På notstället står partituret till ett arrangemang som Åke gjort till Ladykillers, Gävleorkestern där han spelat fiol de senaste tio åren.

– Vi övar varje måndag och det är trevligt, säger Åke som även leder kvintetten Återklang med vällagrad underhållningsmusik på repertoaren.

Åke ser fram emot lördagens födelsedagskalas och gissar att det kommer att spelas en del musik då också.

– Jag räknar med att det blir några toner. Det är vi vana med när det är festligheter, säger han.

– Det återstår att se...

Mer läsning

Annons