Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barbie fyller 50 år

/

Hon är miljontals småflickors favorit och har hängt med länge.
Men om 50-årsjubilerande Barbie levt på riktigt hade hon sannolikt haft grava ätstörningar eller just kommit ur ett fångläger.

Annons

Olika uträkningar visar nämligen att Barbiedockans proportioner översatta till en riktig människa ger en kvinna på mellan 180 och 182 centimeter som väger mellan 39 och 46 kilo. Det ger ett Body Mass Index på cirka tolv – man brukar räknas som underviktig om man ligger under 18,5.
Högljudd kritik om snedvridna kvinnoideal har hörts genom åren, men Barbie har ändå lyckats behålla sin popularitet. Mer än en miljard dockor och otaliga accessoarer och filmer har sålts världen över sedan den blonda Barbie Ponytail såg världens ljus på en leksaksmässa i New York den 9 mars 1959.
Barbies försvarare ser henne som en kulturhistorisk stilikon. Under New Yorks modevecka nyligen firades 50-årsdagen med en modevisning där mer än 50 designers skapat varsin Barbie-kreation – många av dem intensivt rosa.
En av förklaringarna till Barbies attraktionskraft kan vara att hon hela tiden förnyats. Förhållandet med kärestan Ken har varit av och på och hon har bytt hår- och hudfärg som andra byter kläder. Dessutom har hon setts som go-go-dansare, soldat, rockstjärna, astronaut, karriärkvinna, kock, OS-atlet och presidentkandidat.

Mer läsning

Annons