Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsig sommar väntar i Regementsparken

/
  • BLÅSMUSIKFANTAST HÄLSAR VÄLKOMMEN. Ingvar Hansson, sekreterare i föreningen Blåsmusik i Regementsparken har en rolig men också arbetsam sommar framför sig. Inför varje konsert måste han sopa hela paviljongen och torka alla stolar och bänkar. Tolv jubileumskonserter planeras.Foto: Britt Mattsson

Det blåser upp till stort jubileum i Bobergs musikpaviljong. För 25:e året i följd blir det sommarkonserter med blåsmusik i Regementsparken med början på torsdag.

Annons

Föreningen Blåsmusik i Regementsparken, med ordförande Jan Wikegård i spetsen, bjuder in till tolv konserter, den första med Gävle kulturskolas blåsare klockan 19 i övermorgon.

– Musikpaviljongen i Regementsparken är verkligen en pärla. Alla orkestrar är så förtjusta och vill komma tillbaka och spela, men tyvärr måste vi tacka nej till en del, berättar Ingvar Hansson, föreningens sekreterare, som även spelar barytontuba i Flygvapnets hemvärnsmusikkår i Gävle.

Ingvar Hansson har levt med blåsmusiken hela sitt liv.

Han började spela baryton (eufonium) när han var 13 och arbetade senare som fast anställd militärmusiker i Kungliga flottans musikkår i Karlskrona under sex år. Som 75-åring övar han fortfarande med sin orkester varje vecka.

– Det är något alldeles speciellt med blåsmusik och Sverige har en lång blåsmusiktradition. Musiken är mycket vacker, men det krävs god teknik om man ska kunna spela nyanserat.

Inne i paviljongen, som stått i parken i 99 år, får en publik på 80 rum, men utanför finns det förstås plats för många fler och runtom byggnaden ytterligare bänkar att sitta på.

Publiksiffran brukar ligga på 200–300 vid vackert väder. Alla konserter är gratis.

– Visst är det ett ekonomiskt vågspel, men vi har två mjölkkrukor som vi ställer ut, så att publiken kan lämna ett bidrag. Utöver det finansieras konserterna genom medlemsavgifter och sponsorer, berättar Ingvar Hansson som ser fram emot en rolig och förhoppningsvis välbesökt jubileumssommar.

Mer läsning

Annons