Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brynäs målvaktstränare - en riktig turgubbe

/
  • Brynäs målvaktstränare Per-Erik

I dag fyller Brynäs målvaktstränare Per-Erik "Pekka" Alcén 50 år.

– Jag tror inte på att krisa, det är ganska fjantigt. Jag måste inte ut och resa utan är nöjd med mitt liv, säger han.

Annons

Per-Erik "Pekka" Alcén beskriver sig själv som en turgubbe. 19 år gammal träffar han sitt livs kärlek i hembyn Jädraås. Fem år senare flyttar de till Sandviken. Där bor de än i dag.

– Jag har en mycket förstående hustru, hon är kvar än. Med jobb har jag också haft tur. Det mesta har ramlat på plats, säger han.

För fyra år sedan blev "Pekka", målvaktstränare på heltid åt Brynäs hockeylag. Intresset väcktes tidigt och har sedan följt honom hela livet. Nu gör han det som många bara kan drömma om, att arbeta med sin stora passion.

– Jag har ett sjukligt intresse för målvaktsspel, det har alltid varit en fascination. Om han stoppar ett mål så hyllas han, om han släpper igenom ett mål så sänks han. Det kräver ett starkt psyke, säger "Pekka".

Han har två söner som spelar hockey i Västervik och Rögle. Kanske är det så att pappa och söner nått dit de är i dag, med hjälp av varandra. Det ena har lett till det andra.

– När pojkarna började spela hockey och jag började jobba halvtid som tränare i Leksand, bestämde jag mig för att bli så bra som möjligt, säger han.

Per-Erik Alcén är inte bara bra på att träna målvakter i ishockey. Han har en dold talang som få känner till.

– Jag är duktig på att laga mat.

Vilka tre egenskaper beskriver dig?

– Fruktansvärt gapig och bullrig, men ganska snäll innerst inne. Händig, det finns inget som jag inte vågar göra. Det har kostat mycket i både pengar och erfarenhet under dessa femtio år. En gång mekade jag sönder en tvättmaskin så att jag måste åka och köpa en ny. Men man måste våga prova för att lyckas, säger han.

"Pekka" beskriver sig som både trygg och rotad i Brynäs.

– Jag är där jag vill vara just nu. Jag har jobbat i skogen, som nattchef och som bilmekaniker, men det är detta jag vill göra. Jag blir nog trogen tills jag lägger av, om de vill ha mig. Jag kan säkert få bättre betalt någon annanstans men pengarna spelar ingen roll, säger han.

Födelsedagen planerar han att fira med familjen.

Vad önskar du dig i femtioårspresent?

– En Ford Mustang årsmodell sextionio, men det kommer jag aldrig att få. Jag får inte ens köpa en för egna pengar, för frun, säger han.

 

 

 

Mer läsning

Annons