Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christls féer växer fram i naturen

/
  • Sagovärld. Illustratören och barnboksförfattaren Christl Vogl, Hamrångefjärden, har ritat förlagorna till mängder av figuriner och prydnadssaker. Sagoväsen av olika slag är hennes specialitet.
  • filmkändis. Christl Vogl designar även barntapeter. Till hennes stora förvåning dök den här plötsligt upp i en scenografi till filmen ”Tsatsiki, morsan och polisen”.
  • fantasivärld. Christl Vogls féer kommer till henne när hon minst anar det. Då gäller det att teckna av det hon upplevt. ”Men färgerna jag använder är inte de som jag upplever inom mig. De finns inte i verkligheten.”
  • Blomsterälva. Blomsterälvorna är fjärilslika varselser som ofta får attribut hämtade ur den svenska naturen.
  • Sagovärld. Illustratören och barnboksförfattaren Christl Vogl, Hamrångefjärden, har ritat förlagorna till mängder av figuriner och prydnadssaker. Sagoväsen av olika slag är hennes specialitet.

Rätt som det är dyker de upp.

Vid en rot i kanten av en skogsglänta, i en regnbåge eller under en snötyngd gran.

– Mina féer kommer till mig, majestätiska och undersköna. Då måste jag skynda mig hem och teckna av dem innan de försvinner, säger Christl Vogl, den österrikiska sagoboksillustratören som hittade sitt paradis i Hamrångefjärden.

Annons

Christl Vogl sitter uppkrupen i soffan i sin älskade vinterträdgård som liknar en djungel med alla sina gröna växter. Utanför husets stora fönster ligger Hamrångefjärden blank och stilla, omgiven av höstfärger.
– Det här är mitt rum under vintern. Vintrarna är så långa, det är det svåra med att bo i Sverige, säger Christl.
Övriga årstider är desto ljuvligare, tycker både Christl och hennes holländske make Rob. De båda träffades på det stora holländska förlaget där Rob arbetade och dit Christl kom för att få sina illustrationer utgivna. De blev ett par och gifte sig 1988.
Intresset för sagor förenade dem och de lockades av den trolska, svenska naturen. Så för 14 år sedan lämnade de Holland och flyttade till Sverige.

De första fem åren bodde de i Dalarna och trivdes bra, men drömmen var ett hus med sjötomt och när de fann det vita tegelhuset vid Hamrångefjärdens strand slog de till.
– Sverige är sagolikt med sina skogar och sjöar och det är enkelt att komma ut i naturen. Här finns det plats, här är vi fria, säger Christl som aldrig kan tänka sig att flytta tillbaka till Holland eller Österrike.
– Alperna är också fina, men å, så många turister! Och i Holland är det förbjudet att plocka bär och svamp.

Det är under vistelserna i naturen som Christl får kontakt med sina sagoväsen. Hon försöker förklara vad det är som händer när hon får bilderna inuti sitt huvud, även om hon själv inte alltid förstår.
– Jag faller som i trans och då är det som om en annan makt styr resultatet. Det blir ofta en överraskning för mig också, säger Christl, som är övertygad om att sagoillustratören John Bauer ägde samma förmåga att upptäcka olika väsen i naturen.

Älvorna, tomtarna och féerna dök upp i Christls fantasi redan under uppväxten i Österrike. Christl minns hur hon brukade teckna figurer i marginalen på dagstidningen och i skolan betraktades hon som en drömmare.
När andra världskriget kom tvingades fadern lämna familjen. Han var sjukvårdare och tillbringade fem år på fältlasarett i Norge. Familjen, som blev kvar hemma i Wien, levde under ganska knappa förhållanden under ockupationstiden och Christl var sjuk i tbc. Tillsammans med en tåglast andra fattiga österrikiska barn skickades hon för några månader till Holland, där livet var något lättare.

Som 20-åring återvände Christl till Holland som au pair och kom efter ett par år in på Konstakademin i Haag, där hon gick i fem år.
Hennes bilder är spridda över hela världen och sagoböckerna har översatts till ett 20-tal språk. Två av hennes böcker finns på svenska, ”Otilia, den lilla elefantflickan” och ”365 sagor om dockor och nallar”.
Även maken Rob tecknar och makarna samarbetar ofta kring illustrationerna av Christls berättelser. Tillsammans har de gett ut 17 böcker.
– Att rita och designa är mitt liv. Jag måste skapa varje dag, säger Christl som gärna skulle vilja ställa ut om hon fick tillfälle.
– Jag vet bara inte var...

Mer läsning

Annons