Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsångesten är Dominikas drivkraft

/

Ångest inför döden och fattigdom har varit hennes starkaste drivkraft. Och den har tagit henne långt.
– Jag mår bra och tycker att allt är rätt kul. Trots att jag är en gammal tant!, säger pr-konsulten Dominika Peczynski.

Annons

Hon ser strålande ut när hon dyker upp på en restaurang nära sitt kontor i Gamla Stan. Läget är på topp, konstaterar hon med viss förvåning – hon är egentligen en dramatisk typ, som ser katastrofer bakom varje hörn och är dessutom skrockfull.

– Man vet ju hur det är, man får inte mucka med Fru Fortuna. Så fort man säger att det är bra så slutar det att vara bra, eller hur?

Dominika Peczynski driver pr-byrå sedan 13 år, men är mer känd som medlem i Army of Lovers. Gruppen har sålt över sju miljoner skivor och turnerar fortfarande i Ryssland där de har en stor publik.

Hon är alltså van vid offentligheten. Men ibland blir det överdos, som tidigare i år när hon hamnade i fokus som före detta finansministern Anders Borgs nya kärlek. Som det pr-proffs hon är blev hon inte chockad av mediaupphetsningen. Men det är en sak att förutse det, en annan att stå som privatperson mitt i stormen.

– Det handlar om förnuft och känsla. Jag förstår vad som kommer att hända. Men det jag upplever känns inte lättare bara för att jag har kunnat förutse det, säger hon.

Med det sagt, hon befinner sig på en lycklig plats.

– Jag tycker att det var ett lågt pris att betala, om jag ska vara helt ärlig. Jag har kommit till den slutsatsen, att jag tycker att det var värt det.

Hon skrattar ofta och är rejält självironisk. När fotografen senare skojar om att det behövs fler rynkor när man ska se ut som 45, så returnerar hon kvickt med ett skämt om skönhetssprutorna hon tar. Hon gillar att prata och slänga ur sig drastiska åsikter som hon för den skull inte måste hålla fast vid resten av livet. Hon vet att hon retar folk men förstår egentligen inte varför.

– Jag har ju aldrig gått till angrepp mot någon. Jag tycker aldrig något om enskilda individer. Alla borde göra varandra den tjänsten. Sedan kan man gå upp i limningen över händelser eller fenomen, men inte över individer, säger hon.

Hon ogillar moralism och beskriver sig som brittisk i sin syn: det är inte väluppfostrat att torgföra åsikter om hur andra lever.

– Men jag har fått väldigt, väldigt mycket skit för den jag är. Och mer än ledsen så blir jag förvånad. Att folk orkar. Själv skulle jag aldrig orka, aldrig.

Det är dock inte något som har hållit henne tillbaka. Hon har haft en stark karriär och har gått in för att uppleva så mycket som möjligt under tiden. Hon har rest världen runt som reporter för Travel Channel och var tidigt ute med nätdejting som företagsidé med sajten Lovesearch. För kokboken "Östeuropas kulinariska hemligheter" fick hon pris av Måltidsakademien. Kanske kommer det en uppföljare så småningom.

Som barn till polska flyktingar har Dominika Peczynski inte fått någonting gratis. Familjen tillhörde övre medelklassen i hemlandet och gjorde en klassresa nedåt när de kom till Sverige.

Vad har varit din drivkraft?

– Dels att undgå katastrofen, att bli fattig och behöva sitta med en pappkopp. Dels min dödsångest. Jag tänker på min egen dödlighet minst en gång i halvtimmen. Då får man rätt bråttom.

Mer läsning

Annons