Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter den debuten är det musik som gäller för Wilma

/
  • MUSIKEN DRAR. Wilma Stigson Lundin går på Vasaskolans jazzlinje och hoppas kunna livnära sig på musik i någon form  i framtiden. Wilma spelar gitarr och har önskat sig en elbas i 18-årspresent.  Foto: Britt Mattsson

Wilma Stigson Lundin var bara sex år när hon förstod att scenen var rätt plats för henne. Och allt berodde på att barnvakten drog med henne på after beach.

Annons

– Jag hade jeansshorts, Spice Girls-tröja och bakåtvänd keps och satt i publiken och blängde när bandet bad mig komma upp och sjunga ”Sommaren är kort”.

Wilmas mamma sommarjobbade på Gotland och under tiden fick Wilma vara med sin äldre kusin som gärna hängde på after beachen och lyssnade på gruppen Bad Influence under julieftermiddagarna. Efter första framträdandet blev Wilma något av en maskot för killarna i bandet och Tomas Ledins sommarplåga blev hennes stående nummer nästan varje dag under tre somrar.

– Jag var jätteskeptisk i början och såg nog väldigt sur ut, men egentligen tyckte jag att det var jättecoolt att stå där uppe på scenen, berättar Wilma och skrattar åt minnet av sig sjäv som trulig sexåring.

I åttan började Wilma spela gitarr vid Kulturskolan och i dag känner hon att det är hennes instrument vid sidan av sången.

– Gitarr är lätt att kombinera med sång om man spelar i ett band, säger Wilma, vars hemliga dröm är ett eget rockband.

Wilma gillar 60-talets stjärnor, The Rolling Stones med flera, men största favoriterna är svenska The Hives.

– De ligger allra närmast hjärtat.

I skolan håller klassen just nu på med ett brasilianskt projekt som avslutas med en konsert på Gävle konserthus i mars. Wilma trivs på jazzlinjen men är aningen skoltrött just nu, så som det lätt blir när den första entusiasmen från ettan lagt sig.

Något som fortfarande är lika kul är modeprojektet WAK som Wilma startade med två barndomskomisar för ett par år sedan.

WAK står för Wilma, Anjel och Kim, och tillsammans skapar de modebilder som de lägger ut på sin blogg.

Wilmas före detta klasskompis på jazzlinjen, numera idol-tvåan Alice finns bland modellerna och när Expressen fick nys om det publicerade tidningen tre av WAK:s bilder.

På de svartvita fotona bär Alice en dramatisk make up signerad Wilma, som alltid står för sminkningen inför fotograferingarna.

WAK skickade bilder till många tidningar i början och fick bland annat vara med i livsstilsmagasinet People.

– Genom My Space fick vi även ett erbjudande från den amerikanska klädfirman American Apparel. De skickade kläder och vi gjorde två fotograferingar för dem.

WAK skickade prov på bilderna till företaget som aldrig svarade, men ingen deppar för det.

– Det var kul att få uppmärksamhet av dem, även om de inte hörde av sig igen. Och vi fick ju gratis kläder! säger Wilma.

Mode är en hobby, men musik ingår på allvar i Wilmas framtida jobbplaner. Att livnära sig på att spela är en dröm, att jobba med att sätta musik till filmer är en annan. Men först tänker Wilma åka utomlands ett tag.

– Jag skulle vilja åka till London och ta jobb på ett kafé. London är en bra musikstad, så det känns tilltalande.

Mer läsning

Annons