Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter politiken: Nu kan Lena "tycka friare"

/
  • Efter 16 år i politiken kör Lena Adelsohn Liljeroth nu i egen regi och trivs utmärkt.

Efter 16 år i politiken, varav 8 i regeringen har Lena Adelsohn Liljeroth tackat för sig. Nu kör hon i egen regi och trivs utmärkt.

Annons

– Att vara minister är en extremt låst tillvaro. Nu kan jag tycka friare. Det värsta som kan hända är att någon säger "jag tycker inte som du".

Lena Adelsohn Liljeroth påpekar att hon fortfarande är medlem i Moderaterna. Men längre än så tänker hon inte gå.

Hon säger att som politiker på hög nivå är det någon annan som planerar din tid och du får inte säga vad du tycker.

– Men sådana är villkoren, en regering måste hålla ihop.

Samtidigt önskar hon att det i maktens korridorer kunde få finnas lite mer utrymme för egna åsikter och vanligt mänskligt beteende.

– Du ska vara vit som snö fastän människor i gemen inte är det. Du får inte ha några parkeringsböter eller skulder. Har du undsluppit dig något som du tänkt eller gjort kan du få leva med det under lång, lång tid. Tyvärr leder det till att vi får politiker som är fega.

För Lena Adelsohn Liljeroths del stormade det som värst 2012 i samband med att hon bjudits in till Moderna museet för att delta i ett konstevenemang. Tillställningen utmynnade i ett rabalder om en kulturminister som till synes obekymrat och leende skär i underlivet på en tårta föreställande en svart gravid kvinna.

– Det var en kupp. Jag fördes bara in för att skära i den makabra tårtan. Var jag skar tänkte jag inte ens på, bara att det var så långt ifrån huvudet som möjligt. I dag hade jag sagt "Vad är meningen? Förklara". Men det är inte alltid man får den tiden att tänka.

Nu är händelsen historia och hon och konstnären bakom tårtverket Makode Linde är vänner på Facebook.

Helt stillsamt är dock inte livet. Fortfarande gillar hon att dra igång debatter, och som före detta journalist skriver hon med jämna mellanrum krönikor. Ett hett ämne under hösten har varit svårigheten för före detta politiker att få ett arbete. Vilket inte minst bygger på egna erfarenheter.

– Vissa säger "sätt dig i kassan på Ica". Men så enkelt är det inte. Som politiker borde man kunna bistå med mycket. Det borde i alla fall inte ligga dig i fatet.

För närvarande har hon ett styrelseuppdrag och ett till är på gång, men hon vill gärna ha fler. Hon har också en del ideella uppdrag. Bland annat driver hon frågan om en tystare och bättre ljudmiljö på krogar och kaféer via Hörselskadades riksförbund.

Till våren ska hon läsa kriminologi på universitetet. Tanken är att fortsätta på samma linje som hon en gång började under sin tid som styrelseordförande för Fryshuset på 1990-talet. Det vill säga undersöka gråzonerna mellan vad som är accepterat och inte i det civila samhället.

– I den kriminella världen finns mycket entreprenörskap och det är inget latmansgöra. Jag är intresserad av människors drivkrafter. Det var också det som en gång förde mig in i politiken.

Mer läsning

Annons