Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En extra vanlig födelsedag

/
  • I GOTT SÄLLSKAP.  Jim Höglund är en av 25 027 svenskar som fyller 10 april.  ”Jag ska gå ut på krogen. Sedan räknar jag med att ta körkortet till sommaren”.

I morgon, 10 april, fyller Jim Högberg 18 år. Men han är långtifrån ensam om att bli uppvaktad den dagen.
10 april är nämligen det datum då flest svenskar firar sin födelsedag.
– April är en bra födelsedagsmånad men det ultimata hade väl varit juni, exakt ett halvår efter jul.

Annons

Jim Högberg går andra året på Vasaskolans naturvetenskapliga program. Efter gymnasiet vill han söka till brandhögskolan på Sandö i Ångermanland.

– Jag vill bli brandchef eller brandingenjör därför att jag är intresserad av att hjälpa människor och jag vill inte ha något kontorsarbete.

Att äntligen få ta körkort är det bästa med att fylla 18, tycker Jim. Han hoppas bli klar med uppkörningen till sommaren.

Födelsedagen ska han fira med att gå ut på krogen för första gången. Hans äldre syskon ska ta med honom ut.

– Vi ska på Interpool och spela biljard och ta en öl.

10 april firar 25 027 svenskar födelsedag. Men varför föds det så många barn den 10 april? Kan det hänga ihop med att många haft sin semester nio månader tidigare, i juli? Enligt Jims mamma Annika Högberg handlar det om planering och tur.

– Planering, inget annat än planering. Vi ville ha ett vårbarn. Våra fyra barn är födda i augusti, mars, april och maj. Jag har fött alla med kejsarsnitt och därför kunde jag välja datum lite grann.

– Jim är född den 10 april och hans syster Anna den 10 maj. Jag tänkte att det skulle vara lättare för farmor och mormor att komma i håg deras födelsedagar på så sätt.

Mer läsning

Annons