Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lite eljest gudstjänst

/
  • Jan-Erik Isaksson drog i gång sinnesrogudstjänsterna i Staffans kyrka för 20 år sedan och håller fortfarande i dem trots att han nu är pensionerad.
  • Marie Dahl, Jan-Erik Isaksson och Rolf Enholm jobbar alla med sinnesrogudstjänsterna i Staffans kyrka.
  • Sinnesrogudstjänsterna drar ofta stor publik.

– Vi har blivit som en egen församling, sinnesroförsamlingen, säger Jan-Erik Isaksson, tidigare kyrkoherde i Hedesunda.
För 20 år sedan höll han sin första sinnesrogudstjänst i Staffans kyrka efter önskemål från personer som han träffade i sitt arbete.

Annons

Jan-Erik Isaksson var kyrkoherde i Hedesunda församling mellan 1992 och 2010, men 1993 började han också att jobba som själavårdare i Gävle kommuns behandlingsenhet för alkohol- och drogmissbruk. Efter ett par år började fler och fler som han träffade fråga efter en egen gudstjänst, de hade hört talas om en "sinnesrogudstjänst" i Bromma. Det fanns önskemål om att ha gudstjänsten i Staffans kyrka eftersom både AA och NA har sina möten på Brynäs.

– Jag jobbade ju i Hedesunda men frågade min kollega Bengt Wiklund om jag kunde få låna Staffans kyrka och prova.

– Det sa pang på en gång. Det kom 100 personer fast vi inte ens lagt in det i predikoturen, fortsätter Jan-Erik Isaksson.

Och populariteten har hållit i sig. Gudstjänsterna har nu hållits en fredagskväll i månaden under 20 år.

– Jag minns en gång då jag var tvungen att sätta en lapp på dörren om att det var fullt. Det var 700 personer i kyrkan och vi får egentligen bara ta in 500. Det var rena cirkusen, säger Rolf Enholm, vaktmästare i Staffans församling.

Oftast är det lokala musiker och Spontankören, där alla får vara med, som står för underhållningen under gudstjänsterna. Men de har också gästats av mer kända ansikten som Östen Eriksson och Jacob Gordin.

– Många som kommer hit har dålig självkänsla, men så lockas de med av andra och helt plötsligt står de där framme i kören och sjunger. Det är många som har förändrats oerhört under de här åren och hittat sin självkänsla, säger Jan-Erik Isaksson.

Under sinnesrogudstjänsterna är det mycket musik och i stället för orgel är det ett kompband som spelar. I början var det till 90 procent missbrukare som kom, men nu är det en mer blandad publik med många ungdomar.

– Det är inte alla som hittar in i en högmässa, men de här gudstjänsterna är lättare att ta till sig, säger Marie Dahl, kantor i Strömsbro kyrka och musikansvarig för sinnesrogudstjänsterna.

– Alla blir väldigt berörda under en sinnesrogudstjänst, det är en stor öppenhet och ärlighet, vi har inga masker och kulisser här, säger Jan-Erik Isaksson.

Jan-Erik är pensionär sedan några år och skulle också sluta med sinnesrogudstjänsterna förra året då han drabbats av cancer. Men canceroperationen gick bra så han valde att börja leda dem igen i maj förra året. Då lät han en ambulanssjuksköterska som han känner köra in honom på bår i kyrkan.

– Det var menat som en hyllning till sjukvården och alla som jobbar där. Men det blev för realistiskt när jag rullades in i kyrkan på bår. Det är ofta ganska sköra människor vi har att göra med här. Även jag själv blev rörd och rösten brast. Jag skulle ha "återuppstått" på ett annat sätt, jag har bett om ursäkt för det. Men alla som jobbar inom vården fick sin hyllning med en stor fanfar. Vi har mycket roligt ihop här, vi är lite eljest, säger Jan-Erik Isaksson och skrattar.

Mer läsning

Annons