Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Före detta kyrkoherde i Gävle har fyllt 100 år

/
  • Olof Andrén tillsammans med barnen och ett barnbarnsbarn. Från vänster: Oscars Sällström, 13 år, Sigrid Sällström, Ingegerd Andrén, Staffan Andrén.

Med många tal, musik, sång och hurrarop firades hundraåringen Olof Andrén på sin födelsedag.

Annons

Prosten och förre kyrkoherden i Heliga Trefaldighets församling i Gävle är fortfarande aktiv. I söndags ledde han gudstjänsten i Sankt Ansgars kyrka i Uppsala.

Barnen hade ordnat ett hejdundrande kalas i V-Dala nationshus i Uppsala på tisdagen. Närmare 150 personer deltog i festen. Det var släktingar, vänner och tidigare medarbetare från församlingar han hade verkat i.

I 20 år, 1961–1981, verkade Olof Andrén i Heliga Trefaldighets församling i Gävle. Det framgick att han värvades dit av organisten och kompositören Gunnar Thyrestam.

Efter pensioneringen flyttade Olof Andrén från Gävle till Uppsala. Han har vikarierat som präst där hans insatser har behövts men främst har han ägnat sig åt patristiska studier, översättningar av de apostoliska fädernas skrifter från hundratalet efter Kristus. Det har visat sig att översättningarna även beställs och läses av syrianerna som bor i Södertälje. De har flytt från de områden där de apostoliska fäderna var verksamma.

Olof Andrén har doktorerat i ämnet: En studie i första Clemensbrevet – rättfärdighet och frid.

I samband med hundraårsfirande gavs en bok ut. I första delen av boken beskriver tidigare medarbetare sina upplevelser tillsammans med Olof Andrén. Nils-Erik Åberg kom till Tomaskyrkan i Gävle och fick Olof som chef. Det blev en viktig och positiv lärotid, skriver han. I andra delen av boken finns uppsatser av patristiska forskare.

I nästa vecka deltar Olof i en pensionärslunch i Gävle pastorat. Han kommer troligen som vanligt med tåg för att möta gamla vänner.

Mer läsning

Annons