Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Gävle är en helt underbar stad att bo i”

/
  • HEMMA PÅ TVÅ HÅLL. Två städer ryms i irländska Ann Hedboms hjärta: Belfast och Gävle. I båda städerna frågar människor hur hon kan älska deras stad. ”Om man tar ett steg tillbaka får man ett annat perspektiv”, säger Ann som önskar att Gävleborna inser vilken bra stad de lever i. Foto: Catharina Sandström

Kulorna ven kring Ann Hedboms barndom. Uppväxten i våldets Belfast lärde henne att trygghet bara kan komma inifrån oss själva. Den vetskapen har hon bevarat genom livet.
– Jag tänker att de flesta dagar är det skönt att leva.

Annons

Ann Hedbom föreslår Gävle stadsbibliotek som mötesplats för födelsedagsintervjun.

– Bibblan är min favoritplats vart jag än kommer. Under de svåra åren i Belfast älskade jag att sitta på biblioteket och försvinna in i böckernas värld.

På 1960-talet bildades medborgarrättsrörelsen inom Nordirlands katolska minoritet dit Anns familj hörde. Konflikterna mellan nationalister och unionister ledde till stora våldsamheter under 1970-talet och Ann levde mitt i dem i ett av Belfasts blandade bostadsområden. Grannar blev fiender och våldet var vardag.

– Det fanns dödspatruller som kunde plocka in en när som helst. Om man var på väg hem från en dans och hörde en bil som saktade in bakom en var det bara att springa.

18 år gammal utbildade sig Ann till sjuksköterska. Hon arbetade på intensivvårdsavdelningen vid ett stort sjukhus i Belfast dit många av våldets offer fördes. Många hade träffats av de brittiska soldaternas gummikulor.

En svensk kompis som Ann lärt känna under en semesterresa skulle komma till Belfast och besöka henne.

– Eldupphör var utlyst inför julen och jag visste att det betydde extra mycket våld och därmed mycket jobb för mig på sjukhuset tiden före. Jag föreslog att han skulle ta med sig en vän som sällskap.

Vännen var Kenna från Gävle. I dag har Ann och Kenna varit gifta i 25 år.

– Jag blir fortfarande alldeles lycklig när jag pratar om honom!

Paret bosatte sig i lugna Gävle, en stad som Ann älskar.

– Det är en helt underbar stad att bo i. Gävle har mycket spännande och kul att erbjuda, men det är inte alltid Gävleborna är medvetna om det.

Ann återvänder gärna till sitt Belfast också, där syskon och mamma finns kvar. Hennes far dog i november och det var huvudskälet till att hon i förtid lämnade ordförandeposten i Hyresgästföreningen i Gävle. Ann behövde tid tillsammans med sin irländska familj som alltid varit mycket viktig för henne. Hon och hennes fem yngre syskon med familjer håller tät kontakt.

Anns föräldrar var båda fackligt aktiva och delade den socialistiska grundsynen. Ann för arvet vidare.

– Jag lärde mig tidigt att ifrågasätta och stå för det jag tror på. Det kan vara jättebesvärligt, men det är bättre att behålla självrespekten än att vara älskad av alla.

Ann hoppade av partipolitiken för några år sedan efter meningsskiljaktigheter mellan henne och partikamraterna inom Gävles s-grupp. Många tyckte att Ann Hedbom och Helene Åkerlind gick emot partilinjen i alltför många frågor.

– För mig handlade det om rätten att tänka. Som folkvald är man skyldig att säga ifrån om man inte tycker att ett förslag är bra. Det ansvaret har man som politiker.

Ann fortsätter att engagera sig i samhällsfrågor men försöker hitta andra kanaler för att delta i dag.

– Jag bryr mig om den värld jag lever i och slutar aldrig ta ställning.

Mer läsning

Annons