Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gentlemannen som gjort sin egen karriär

/
  • Klagar inte. Att beklaga sig ligger inte för Sven-Bertil. Snarare kan han beskrivas som en riktig gentleman.

Att försöka pricka in Sven-Bertil Taube och sätta en titel är inte helt lätt. Själv säger han att det han gör är grenar på samma träd – teater, film, musikal, tv, konserter med mera.
– Men min utbildning är i skådespeleri, och det är ju många skådespelare som sjunger, så det är ju inte så ovanligt.

Annons

Att det skulle bli nåt konstnärligt av Sven Bertil är inte konstigt med en pappa som var, och fortfarande är, en av Sveriges populäraste riksskalder och en mamma som var känd konstnär och skulptör.

Kopplingen till pappa Evert är stark inte minst på grund av att Sven-Bertil gärna och ofta tolkar hans visor.

Men att han gått i sin fars fotspår håller han inte riktigt med om.

– Evert var ju en författare och kompositör, medan jag är uttolkare av många olika diktare och jag har ju gjort min egen karriär på Dramaten som skådespelare.

Får erbjudanden

Att Sven-Bertil är pensionär sedan flera år tillbaka har inneburit att han dragit ner på arbetstempot lite, men titt som tätt får han erbjudanden som gäller såväl trubaduren som skådespelaren Sven-Bertil. Senast var han inbjuden av bland andra Taube-sällskapet på en liten kryssning över till Åbo för att sjunga.

Däremot har nästkommande evenemang inget med artisteriet att göra. Han har blivit inbjuden att delta i en läkarkongress för att prata om sin ögonsjukdom.

Sedan fyra-fem år tillbaka lider Sven-Bertil Taube av macular degeneration, eller gula fläcken-sjukan som den också kallas. Den innebär att synen successivt blir sämre. Än så länge går det inte heller att bota, vilket så klart innebär många inskränkningar i livet.

– Jag kan inte skriva och läsa, men det finns ju ljudböcker och det är väldigt bra. Sen kan det bli lite problem på till exempel flygplatser eftersom jag inte kan läsa skyltar, fast det finns alltid hjälp att få så det är ingen fara, säger Sven-Bertil med en ödmjukhet som på sätt och vis är typisk för honom.

Att beklaga sig ligger inte för Sven-Bertil Taube. Snarare kan man beskriva honom som en riktig gentleman. Även klädstilen vittnar om detta. Ofta blazer och gärna med en scarf vid halsen. Själv säger han att det är något som journalister hittat på, att han skulle vara särskilt välklädd. Han säger också att det inte ligger för honom att vegetera i några klädbutiker.

– Jag har alltid haft samma klädstil. Ibland är man modern, ibland omodern. När min äldste son var liten ville han inte gå bredvid mig för att han tyckte att jag såg så omodern ut, men tio år senare frågade han om han kunde låna min kavaj, och det var samma som jag hade haft tio år tidigare. Har man bara lite tålamod så blir man modern rätt var det är, hahaha.

Lena Wreede/TT Spektra

Mer läsning

Annons