Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Göte är 100 – tänker bli 110

/
  • Göte Helzenius har jobbat som snickare i hela sitt liv. Han har också byggt huset som han fortfarande bor i. Skålen som Göte har i knät har han svarvat av ett träd från tomten. I bakgrunden syns några av hans träslöjdsalster.

Göte Helzenius från Gårdskär fyller 100 år i dag. Ett nyktert leverne, sparsamt med tv-tittande och nyfikenhet är Götes recept för att hålla sig frisk och stark.

Annons

När Göte Helzenius var sju år packade familjen ihop sina tillhörigheter på hästvagnen och begav sig från Tierp, där Göte föddes, mot Fårskär där de skulle slå rot.

En av hästarna kom dock inte längre än till Skutskär innan krafterna tog slut. Hästen fick lämnas kvar medan resten av familjen fortsatte mot sitt nya hem.

– Jag hann gå en termin i skolan i Tierp och det var en termin för mycket. Fröken var elak. Varje morgon skulle vi barn plocka in färskt enris och rada upp runt hennes kateder, berättar Göte.

Skolan i Gårdskär var mycket bättre enligt Göte, även om promenaden från gården i Fårskär till skolan var lång.

Götes far Erik dog strax efter att familjen flyttat till Fårskär. Mamma Ebba tog hand om gården tillsammans med Götes äldre syskon. Syskonskaran bestod av elva barn.

I dag är Göte 100 år gammal. Han bor fortfarande kvar i sitt hus i Gårdskär som han byggde på 40- talet. Det gamla huset som stod på tomten tidigare hade bara ett rum och kök. Götes son Willy föddes där i kökssoffan.

– På vintern blåste det så att korkmattan lyfte.

Göte är snickare och träarbeten har varit en stor del av hans liv. Han visar stolt upp korgar han flätat av näver, skålar han svarvat och möbler som han gjort.

Näverslöjd lärde han sig på kurser anordnade av nykterhetsorganisationen IOGT-NTO där Göte varit medlem sedan barnsben.

– Det kostade 50 öre att bli medlem i barntemplarorden. Jag lånade pengarna av Kalle, en bekant. Det tog mig ett år att betala tillbaka.

Nykterheten tror Göte är en bidragande orsak till att han har 100 år på nacken.

– Man måste hålla ordning på kroppen. Tv:n är rena gangsterlivet och spriten har jag fått skräck för genom släkten.

Nere vid hamnen i Gårdskär har Göte sedan långt tillbaka en sjöbod. Fiske har varit både ett intresse och under en kort tid Götes yrke. I dag har han skänkt boden till sin son men ekan, som Göte kallar en snurrbåt på fem meter, har han kvar och fiskar gör han fortfarande.

– Jag fiskar så gott jag kan men i fjol blev det bara en gång.

100 år är ingen ålder tycker Göte som bestämt sig för att bli 110 år.

– Ibland tänker jag på min granne Sixten som var två meter lång och dog för flera år sedan. Jag undrar hur många fler steg än honom jag har gått?

Mer läsning

Annons