Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir drömmen sann

/
  • Eivor Pierre arbetar omgiven av fantastiska brud- och festklänningar. Det är Eivor som ser till att drömmen om den glamourösa klänningen blir verklig.
  • Eivor Pierre arbetar omgiven av fantastiska brud- och festklänningar. Det är Eivor som ser till att glamourdrömmen blir verklig.

Eivor Pierre är en drömuppfyllare. Det är faktiskt hennes jobb.

– Jo, så är det nog, jag gör i alla fall mitt bästa, ler hon.

För till Eivors ateljé kommer de som vill göra verklighet av sina drömmar om en fantastisk brudklänning eller balklänning och att få se riktig glamourös ut.

Annons

I det lilla 1800-talshuset vid utfarten på riks 80 mot Sandviken hänger de långa klänningarna överallt, den ena mer ljuvlig än den andra. Skimrande färger och skimrande tyger, det glittrar av strass och pärlor. I några hörn finns även festkläder för män. Det är som att komma in i en godisbutik.

– Det är ett fantastiskt jobb, jag får använda min kreativitet och skapande. Att få se glittret i ögonen på en blivande brud när hon provar sin klänning, det är en stor belöning, säger Eivor.

Det som för tjugo år sen började som en rehabilitering sen Eivor opererats för en genetisk tarmsjukdom är numera hennes yrke.

Men att skapa mönster och att sy var inget nytt för henne. Eivor är uppväxt med med tyger, hennes mamma var utbildad sömmerska och Eivor minns hur de två brukade kolla modetidningarna och sen kopiera klänningsmönstren och sy upp dem.

– Jag har ärvt kreativiteten och skapandet från henne. Flera av mammas släktingar var målare och konstnärer, förklarar Eivor.

Även Eivor har målat tavlor och skrivit texter under årens lopp.

Efter skolan utbildade hon sig till barnsköterska i Gävle och fick jobb på Karolinska sjukhuset och flyttade till Stockholm under ett år.

– Det var ett roligt och intressant år på många sätt. Men det var tungt att arbeta bland så svårt sjuka barn. "Du vänjer dig" sa de till mig, men det gjorde jag inte.

Hon träffade sin blivande man och de flyttade till Sandviken. När de gifte sig bar Eivor en brudklänning i vitt och äggskal och med invävda liljekonvaljer i tyget, sydd av mamma förstås. Så småningom utökades familjen med barnen Marie och Johan.

Eivor öppnade tygbutik en kort tag. Nästa steg blev att sälja eller hyra ut färdiga bal- och brudklänningar i egen design. I flera år hade hon sin atelje och visningslokal hemma i lägenheten i Sandviken.

Nuförtiden hänger klänningarna i det lilla huset i Gävle. Eivor har inga speciella öppettider, i stället bokar hon in sina kunder.

– Jag vill ha tid för varje kund. Det blir ju mycket provande, en del vet precis vad de vill ha, andra är mer villrådiga, men då pratar vi oss fram till en modell, färg och tyg, förklarar Eivor.

Eivor syr gärna på beställning, det är roligt att få skapa och förverkliga den dröm som en kund kan ha. När Eivors dotter gifte sig för några år sen sydde Eivor förstås klänningen och barnbarnets dopklänning. Det blev både dop och vigsel på en gång.

Några gånger om året köper Eivor in nya klänningar och tillbehör.

– Det är som lilla julafton när jag packar upp klänningarna!

Eivors dröm är att arbeta som litet mer som bröllopkoordinator, att klä bruden och brudgummen, vara med i kyrkan och hjälpa till med arrangemangen, kanske fotografera och så vidare.

– Kan man ha det bättre, undrar Eivor. De som kommer är glada och förväntansfulla och jag får mycket uppskattning och tacksamhet. Jag mår så bra av mitt inspirerande jobb!

Mer läsning

Annons