Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hasse firar 70 på Läkerolen – förstås

/
  • Hasse Dahlöf njuter av livet. Den före detta målvakten och polisen kör numera buss nästan på heltid. När han inte hjälper till vid något bygge nånstans i stan eller umgås med barnbarnen.

Han är en tvättäkta brynäsare. Född på Brynäs och dessutom målvakt i Brynäs i många år. För Hasse Dahlöf är Brynäs och hockey livets krydda.

Annons

Numera nöjer han sig med att titta på hockey. Spelandet har han slutat med. Även i veteranlaget.

– Nu kör jag bussen när veteranerna ska iväg och spela, säger Hasse och skrattar.

Han är inne på sin tredje karriär i livet – först hockeymålvakt och polis och nu bussförare.

I dag fyller han 70 år, ofattbart tycker han själv.

– Jag är i bättre form än någonsin. Känner mig piggare nu än jag gjorde för tio, femton år sen. Jag stortrivs med livet, säger han entusiastiskt.

Hasse är en rastlös typ som inte gärna sitter still rakt upp och ned, Nej, full fart framåt och nåt att göra hela tiden, då mår han bra.

Kompis med Honken

Hockeyn har varit en mycket stor del av Hasses liv. Redan som tio-åring blev han medlem i Brynäs. Då var det fotboll på sommaren och hockey på vintern som gällde.

– Jag och Honken (Leif Holmqvist) växte upp tillsammans på söder, dit flyttade min familj när jag var tio, elva år. Vi spelade jämt på isbanan vid Kaserngatan/Kungsgatan och på Hemstabanan, minns han.

Fotbollen försvann och det blev hockey för hela slanten och som 17-åring debuterade Hasse i Brynäs A-lag som målvakt.

Ett år senare fick han syn på 15-åriga Britt i ett fönster mitt emot omklädningsrummet vid Nynäsplanen. Sen dess har de två hållit ihop.

– Det var litet kärvt i början. Hela hennes släkt höll på Godis....

Jämsides med hockeyspelandet utbildade han sig till polis och fick sin första tjänst i Sandviken. Men det var bara några månader, sen blev det Gävle. Det var 1963 och faktum är att Hasse klev ur polisyrket först för tre år sen. Under alla dessa år har han jobbat med det mesta inom polisen. Han blev hundförare och så småningom även utbildare på dåvarande hundskolan i Sollefteå. Tre tjänsteschäfrar hade han under sina tio hundförarår.

– Det var en rolig tid. Jag var med och utbildade de första lavinhundarna och bombhundarna.

Sen blev det olika rotlar som krim, våld, spaning och till slut längsta tiden på tekniska. Han vantrivdes med arbetsklimatet i Gävle och var på vippen att sluta för att i stället köra buss på heltid. Men Stockholmspolisen sög tag i honom och de sista åtta åren jobbade han där som tekniker och stortrivdes.

– Jag har fortfarande kontakt med Stockholm, däremot har jag inte varit i polishuset i Gävle sen jag slutade, konstaterar Hasse.

Kör gärna buss

Bussförare hos Valbo Buss har han varit på fritiden sen början av 70-talet, och han har inte för avsikt att sluta än trots att han blev misshandlad i ansiktet av en påverkad 17-åring i juni förra året.

– Den händelsen har jag sorterat bort, den finns inte kvar.

Att köra buss är bara roligt, det är ofta brist på förare och Hasse kan få jobba hur mycket han vill.

I kväll firar Hasse sin födelsedag på ett av de bästa sätt han kan tänka sig – med att gå på Brynäs hemmamatch. Det gör han tillsammans med barndomskompisen Honken i en loge på Läkerolen.

Hasse är förresten helt klar över hur det kommer att gå för Brynäs i år.

– Vi kommer att gå till slutspel. Vi har ju slagit alla lag som ligger högre i tabellen, säger Hasse eller ”Länsman” som han en gång kallades på isen.

Mer läsning

Annons