Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helge – en rask ”gubbe” med tur och duktig fru

/
  • framgångsrecept. Det är en kombination av tur, hårt arbete och duktiga medarbetare som har format mitt liv säger Helge Rask som i dag blir 90 år.

”Ja, du Helge, du har haft tur du i livet” brukar Helge Rask tänka varje morgon.
– Och så har jag en otroligt duktig fru, säger han och tittar uppskattande på sin hustru Kerstin.

Annons

Vid 90 har hörseln börjat bli sämre och gula fläcken i hans ögon gör det allt svårare att läsa böcker och tidningar.

– Men då ropar jag på Kerstin som får läsa högt. Och nu lånar jag böcker på biblioteket med stor stil då går det rätt bra, konstaterar Helge.

– Annars är det inget fel på mig, tillägger han.

Helge har alltid varit en engagerad och energisk person, van vid att jobba hårt sen barnsben. Som 13-åring hade han en arbetsdag på elva timmar i en handelsträdgård. För det fick han två kronor om dagen.

Helge utbildade sig till elektriker och sen till ingenjör. 1950 startade han och en kompanjon Elektro-Montage i Sandviken, företaget som blev Helges livsverk. Han var vd i 36 år och blev sen styrelseordförande under några år.

– Det som värmer mest är att personalen tyckte att jag alltid varit så mån om dem. Jag försökte vara en bra ledare, säger Helge.

Han berättar också att han fick blödande magsår de första företagsåren, för då handlade det om mycket jobb och väldigt oregelbundna måltider.

Han var i alla år varit väldigt idrottsintresserad och hållit på med skidor och orientering. Han har varit med i orienteringstävlingen Femdagars 14 gånger.

– Jag har åkt 18 Vasalopp, det sista när jag var 70 år, inflikar Helge.

Men fortfarande promenerar Helge och gärna med hunden Märta, fast numera måste han gå med en rollator.

När Helge blev pensionär fick han ordentligt med tid för sitt föreningsengagemang som alltid varit stort. Tidigare hade han varit engagerad bland annat i elbranschorganisationen, branschens arbetsgivarorganisation och i Gästriklands orienteringsförbund. Och som pensionär var han med och startade Gästriklands idrottshistoriska förening där han var ordförande i många år, han har också varit ordförande och mycket aktiv i styrelsens för Bruksparkens Vänner i Mackmyra.

Han och Kerstin kan från sitt hus titta på Bruksparken tvärsöver Gavleån och glädjas åt grönskan där.

De har rest mycket genom åren, bara i år har de varit i Schweiz och i Lissabon.

– Det är skönt att kunna byta miljö ibland, tycker både Helge och Kerstin.

I dag blir det öppet hus hemma i Mackmyra. Gästerna får buffé och skumpa och sång och musik.

– De som kommer är välkomna. Kerstin har sagt att det kommer en massa folk, säger Helge, men själv är han något tveksam till om det verkligen kommer nån.

Mer läsning

Annons