Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henric firar födelsedagen med Zlatan

/
  • HENRICS ANDRA HEM. Fotbolls- och hockeyprofilen Henric Alftberg från Norrsundet firar 40 år i dag med Champions League-match på San Siro i Milano. En aningen större arena än Lindövallen i Norrsundet, där Henric är uppväxt.
  • Henric Alftberg, Norrsundet, fyller 40 år.
  • VILKEN KVÄLL! Henric firar med att se Zlatan Ibrahimovic i stormatchen Milan-Barcelona i Champions League. Foto: Scanpix

I dag fyller den resgalne fotbollsnörden Henric Alftberg från Norrsundet 40 år.

Och i dag spelar Milan-Barcelona match i Champions League på San Siro i Milano.

Gissa en gång var Henric firar sin födelsedag?

Annons

Frågan är bara vilket lag han hejar på i dag?

– Åh, det är svårt. Barca är Barca, men de har vunnit så mycket så nu håller jag nog lite på Milan, väljer Henric som drog till Italien med sin pappa, en kusin och en tränarkollega redan i måndags.

Henric Alftberg bor i ett trivsamt radhus i Norrsundet. Området var en dröm när barnen var små och det kryllade av kompisar på gården. Nu är familjen Alftberg yngst i området.

Det är många av Henrics kompisar som flyttat i väg, men själv kan han inte tänka sig att lämna Norrsundet.

– Jag är en av de sista byfånarna, skrattar Henric gott.

Henric Alftberg har inte behövt flytta. Han har sett sig om i världen ändå. Henric älskar att resa och att sitta vid datorn och planera nästa tripp. Utmaningen är att fixa långresor så billigt det bara går, det har han blivit expert på.

– Till jul och nyår åker vi igen, till Ban Phe på thailändska fastlandet innanför Koh Samet. Där har vi hittat en riktig pärla.

När Henric kommer fram till resmålet kräver han bara en sak: en hyrmoppe. Då kan han fortsätta reka, utforska och planera utflykterna på plats.

– Eh, ja, det är lite svårt att sitta still när man kommer fram, erkänner han.

Henric är oftast glad, skrattar mycket och gillar när det händer grejer. Men det har funnits tunga stunder även i hans liv. Blicken blir sorgsen när fabriken i Norrsundet kommer på tal.

Han tittar ut genom fönstret och konstaterar att det var en chock.

– Jag hade jobbat där sen 1989. Jag hade gått nattskift men min pappa jobbade på kajen och han ringde på morgonen och berättade vad som hänt. Det kändes helt overkligt, den fabriken "ägde" ju vi! säger Henric.

Skrattet dämpas också när jag frågar om varför han avslutade sin egen idrottskarriär. Det var en korsbandsskada, som för så många andra fotbollsspelare.

– Det blev jobbigt ett tag, det var min livsstil, säger Henric och konstaterar att det var ungefär fem år sen det hände. Men vad sjutton, jag var ju 35 då, jag hade fått spela bra länge ändå!

Hur var du som spelare?

– Haha, jag var ganska ettrig på plan. Som rödhårig, fräknig och småilsken hade jag väl inte så gott rykte bland domarna i distriktet...

Nu har Henric Alftberg i alla fall ett strålande rykte, som flicktränare i Norrsundet. Sedan 15-åriga Amanda var sex år har han varit med och lett laget. 13 av de 20 tjejerna som började en gång i tiden är fortfarande med, kanske tack vare Henrics ledstjärna: det ska vara roligt och mycket tok.

Det har blivit många cuper och läger med gänget. Kärleken till lägerliv fick Henric själv i Unga Örnar på 80-talet.

– Det var otroligt kul, man träffade folk från Gävle, Forsbacka och Sandviken och hittade på en massa tillsammans, skiner Henric.

En gång drog han med sin fru Linda till lägergården Gläntan i Mållångsta för att visa sina legendariska "lekplatser" från Unga Örnar-tiden.

– Gud, vilka känslor som kommer tillbaka när man åker dit! säger Henric nostalgiskt.

Mer läsning

Annons