Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik presterar bäst under press

/
  • FAR LAND OCH RIKE RUNT. Henrik Fristedt, skidskytt från Sandviken, tävlade i Lima i mellandagarna. I dag firar han 20-årsdagen i Torsby, och i morgon åker han upp till Boden på nya tävlingar. ”Jag är borta på läger och tävlingar mesta delen av vintern. Till våren får jag vila”, säger Henrik.Foto: Kaj Annebrant

Norske skidskytten Ole Einar Björndalen är en av de bästa idrottarna genom alla tider, alla kategorier. Det tycker Henrik Fristedt från Sandviken.

– Själv strävar jag efter att bli så stark jag någonsin kan bli, säger Henrik som går på skidskyttegymnasiet i Torsby.

Annons

Nu väntar en tajt tävlingskalender, i morgon åker Henrik till Boden. Han hoppas på mer snö så att vinterns program kan genomföras.

När började du åka skidor?

– Jag var fyra–fem år, jag blev tvingad ut i spåret av min bonuspappa har jag fått berättat för mig. Jag fattade nog tycke för det på en gång.

Vad är det du gillar med skidskytte?

– Det är en utmaning för mig, en härlig kombination av konditionsidrott och koncentrationsidrott. Det finns alltid något man kan utveckla.

Vilka är dina största framgångar hittills?

– Jag har fått representera Sverige i junior-VM och landskamper två år i rad. Min 23:e plats i junior-VM är det största jag gjort internationellt, och jag har ett antal SM-guld som jag är mycket stolt över också.

Vilka är dina mål i sporten?

– Som junior har man självklart junior-VM som mål, först och främst att bli uttagen, det är hård konkurrens. 

Är du nervös inför en tävling?

– Ja, men jag presterar bättre av lite stress. Samma gamla rutiner inför tävling brukar hjälpa mot den värsta nervositeten.

Hur mycket tränar du?

– Vi tränar över 500 timmar om året. Träningen är hård och jobbig, men jag vet vad som krävs, därför gör jag det. På sommaren lägger man grunden för vintern, så då blir det alla träningsformer; rullskidor, löpning, cykel, kajak, styrketräning.

Hur kopplar du av när det inte är säsong?

– På våren är skidåkarnas viloperiod, då njuter man bara av att vila från träning. Jag umgås med vänner och passar på att göra skolarbeten som man inte hunnit med under året.

Hur kopplar du av mellan tävlingsdagarna?

– Jag brukar slappa med lite film på datorn och så för att få energi till nästa tävling. Serien ”Prison break” har jag sett om flera gånger.

Vilka är dina främsta styrkor som skidskytt?

– Jag är bäst när det gäller, ju större press och ju mer loppet handlar om desto bättre presterar jag, en mycket bra egenskap att ha. 

Hur klarar du mentalt att få flera bom på rad i en tävling?

– Gör man en dålig avfyring till exempel så får man lägga bättre fokus på det.

Har du några förebil der inom skidskytte?

– Alla unga skidskyttar som åker i världscupen. Sen anser jag att Ole Einar Björndalen är en av de bästa idrottarna genom tiderna, alla kategorier.

Vallar du skidorna själv?

– Min mamma och en kompis hjälper mig på de nationella tävlingarna, de gör ett bra jobb tillsammans.

Har du sponsorer?

– Jag är sponsrad med skidor och pjäxor från Peltonen och Alpina, sen får jag lite kläder från Odlo, Strömberg i Sandviken har också hjälpt mig genom åren.

Vilka är dina bästa vänner?

– Jag har några i Torsby som är extra goda vänner, jag har även några gamla vänner från skoltiden i Sandviken som jag fortfarande har bra kontakt med. 

Vilka stora händelser i ditt liv har präglat dig mest?

– Att flytta hemifrån när jag var 16 år, jag är jätteglad över att jag gjorde det. Min morfars bortgång var en stor sorg.

Vilket yrke skulle du ha om du inte åkte skidor?

– Lärare, jag är väldigt social av mig och tror det skulle passa mig.

Var skulle du vilja bo om du kunde välja fritt och varför?

– Forni Avoltri, en liten by i norra Italien. Jag har varit där och tävlat, det är en helt underbar miljö där.

Mer läsning

Annons