Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ser fram mot nya hundår

/
 • jUBILERAR. Födelsedagsbarnet Karoline Djerf från Vendel som blir 40 år i dag myser med Elin,                   längst till vänster, valpen Flora och Kelly längst till höger.

Den bästa födelsedagspresenten fick Karoline Djerf redan i lördags.

Då vann hennes Cocker Spaniel Kelly norska uttagningarna till den prestigefyllda tävlingen Crufts i Birmingham.

– Att få ställa ut där är en ”en-gång-i-livet”-upplevelse, en dröm som blir sann.

Annons

Hemma hos Karoline möter en hel hop lyckligt skuttande och ivrigt svansviftande cocker spanielar upp i dörren.

– Jag är praktiskt taget född i en hundkorg, säger Karoline med ett skratt och berättar att hennes föräldrar sysslat med hunduppfödning för golden retrievers hela hennes barndom.

Egen uppfödning

Så när Karolines karriär som innebandyspelare i landslaget och elitserielagen Alunda och Sirius började lida mot sitt slut började en ny dröm ta form – att starta egen uppfödning.

Att det blev just Ladysorten cocker spaniel bestämde hon redan som sju år gammal flicka.

– Jag var på utställning på Täby galopp och fick hålla en kvinnas lilla cocker spaniel-valp. Då fastnade jag för rasen, säger hon.

Sedan starten 2003 har Karoline fött upp ett 30-tal valpar på hennes kennel HoneyWaters, som förstås är fritidsintresset med stort F.

– Det tar oerhört mycket tid, och jag är jättetacksam att jag har svärföräldrarna nära, säger hon och berättar att svärföräldrarna hjälper till och släpper ut hundarna när Karoline är på jobbet som utomhuspedagog på Björklinge Kyrkskola.

Psyket viktigt

Hon är noga med psyket när hon väljer avelsdjur och betonar att temperament går före utseende.

– Hemma hos oss ska man inte bara vara snygg, utan man måste ha något innanför pannbenet också, säger hon med ett hjärtligt skratt och konstaterar att hundarna är familjemedlemmar.

Karolines stjärntik Kelly vann i helgen de norska uttagningarna till den prestigefyllda världstävlingen Crufts i Birmingham i mars nästa år.

– Jag svävar fortfarande på rosa moln, det är en dröm för mig som liten pluttuppfödare.

Som person säger Karoline att hon är målmedveten, det har hon fått med sig sedan tiden som innebandyspelare.

– Idrottsintresset har präglat mig mycket som person. När jag födde barn jämförde jag det med tio lopp uppför Röbobacken, säger hon med ett flin om dagen då sonen Oskar kom till världen.

Karoline berättar att hon förutom hunduppfödningen lägger en hel del tid på att rusta den gamla telegrafvillan, Ala gård i Vendel, från 1914.

Ån lockade henne

– När vi kom hit på visningen för snart elva år sedan så bara kände jag att här ska jag bo, säger hon och konstaterar att den lilla ån som rinner under deras uppfart lockade särskilt.

Den gröna lummiga trädgården med stora träd och buskar som skyddar från vägen gjorde förstås sitt till också. Karoline och maken Torbjörn har själva renoverat huset från grunden och den gamla känslan med sneda och knarrande skurgolven har de förstås bevarat.

Firar senare

Just nu hägrar ny toalett och tvättstuga i den stora röda villan med vita knutar.

– Men det blir sen, nu ska vi ta det lugnt och den stora 40-årsfesten tar vi senare i höst, säger hon och berättar att det blir lugnt firande med nära och kära till helgen.

Mer läsning

Annons