Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrotten är Ann-Gerds liv

/
  • Gästriklands idrottsförbund har sina lokaler i Teknikparken och Ann-Gerd Bergdahl gillar närheten till naturen i Boulognern och Valls hage.

Under uppväxten i Malung var Ann-Gerd Bergdahl aktiv skidåkare och orienterare.
Idrotten har följt henne hela livet och nästa år blir hon chef över både Gästriklands och Hälsinglands idrottsförbund.

Annons

1984 när dalkullan Ann-Gerd Bergdahl skulle välja utbildning efter gymnasiet föll valet på Högskolan i Gävle som då var den enda högskolan som hade hälsopedagogutbildningen.

– Jag visste tidigt att jag ville jobba med idrott när jag blev stor, så det var ett enkelt val, säger hon.

I samma klass gick nuvarande maken Niklas. Trots att Ann-Gerd kom från Malung och han från Eskilstuna blev de kvar i Gävle efter utbildningen.

– Vi trivdes så bra här, Gävle har mycket att erbjuda som stad. Visst var det lite svårt att inte ha någon släkt här sedan när barnen kom. Men vi pusslade, ett tag kändes det som att vi bara möttes i dörren.

Efter utbildningen började Ann-Gerd jobba som jympaledare på Korpen och blev senare utbildningsansvarig där.

– Det är så viktigt att utbilda ledare för barn och ungdomar. Och det är så kul att träffa de ledare som verkligen brinner för dem de tränar.

Ann-Gerd är ofta och tittar på idrott live, allt från knattecuper till elitmatcher intresserar henne.

– Men jag tycker inte om att titta på sport på tv, det är jag för rastlös för. Då går jag hellre ut och påtar i trädgården.

– Men det är fantastiskt att se hur en liten tjej klarar att göra en kullerbytta för första gången, fortsätter hon och blir märkbart rörd.

Ann-Gerd menar att kärnan i idrotten är att utveckla sig själv och hon jobbar för att allt inte ska vara så resultatfokuserat. En annan viktig sak i hennes arbete som distriktschef är att jobba för integration. Det har hon bland annat gjort genom förbundets projektet drive in-idrott som startade på Brynäs 2011.

– Just nu har vi drive in-idrott för tjejer i Andersberg. Där kommer de i kontakt med idrotten och föreningsrörelsen och kan sedan fortsätta till vanliga föreningar.

Hon har också varit till Sydafrika och utbildat ungdomsledare där i ett projekt som Hofors AIF drev. Ett av målen var att försöka sprida kunskap om Hiv och Aids. Det lyckades de med genom att göra det i samband med en stor årlig fotbollsturnering.

– Turneringen blev en arena för att prata om det som var tabu.

Det blev flera resor till Kapstaden med jobbet och även med familjen under början av 2000-talet.

– Vi har alltid rest mycket med barnen, och det märks nu när de har blivit vuxna. Ett tag bodde ingen av dem i Sverige, men nu har Emma flyttat tillbaka till Gävle i alla fall, medan Linnéa bor i Barcelona.

Förutom jobbet har även Ann-Gerds fritid innehållit mycket idrott genom åren. För något år sedan kände hon att hon behövde göra något annat och började sjunga i Kulturskolans Sjung som du gör-kör.

– Det är jättekul. Och det blir som en avkoppling, du kan inte stå och tänka på något annat när du sjunger i kör för då sjunger du snart en helt egen stämma, säger hon och skrattar.

Nästa år slås Gästrikland och Hälsingland ihop till Gävleborgs Idrottsförbund och Ann-Gerd blir chef för hela distriktet.

– Det är kul med en ny utmaning, det blir verkligen ett starkt idrottsdistrikt, säger hon.

Mer läsning

Annons