Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingmar har varit körmedlem i 70 år

/
  • JUBILERAR. Ingmar Bergsten, 86, har varit medlem i Älvkarleby manskör i 70 år. ”Kören har betytt mycket”  , säger Ingmar som sjungit andra bas i alla år.1920. Det har stiliga herrarna gick samman och bildade Älvkarleby manskör 1920.

Älvkarleby manskör fyller 90 år. "En värld utan sång och musik är ganska trist", säger 86-årige Ingmar Bergsten som varit medlem i kören i 70 år.

Annons

Ingmar Bergsten pratar med glädje om vad manskören har betytt för honom. Den sociala biten har varit oerhört värdefull.

– Jag har fått lära känna många goda sångare och vi har haft en fin gemenskap som har berikat mitt liv, säger Ingmar.

Musikaliskt hem

Han har vuxit upp med sång och musik i hemmet. Att han bodde granne med Anders Elgenberg, som grundade Älvkarleby manskör 1920, har naturligtvis haft betydelse. Som 16-åring och nyanställd på kraftverket lockades han att följa med och provsjunga med kören. Sen var han fast. I 70 år har han varit medlem i Älvkarleby manskör – varav 56 år som aktiv sångare. Under drygt 20 år bodde han på andra orter. Men han övergav aldrig körsången utan gick med i de körer som fanns där han bodde.

Kören störst på 30-talet

På 1930-talet var manskören som störst med 32 medlemmar.

Det var hårda bud på den tiden. I en minnesskrift står det att läsa att medlemmarna fick böta 20 öre om de inte deltog i sångövningarna.

Kören har rest landet runt och sjungit tillsammans med andra körer. Ingmar Bergsten minns särskilt ett framträdande i Göteborg 1943. Sveriges Sångarförbund jubilerade och de sjöng i en manskör på 6 000 män som leddes av dirigent Hugo Alfvén.

– Det var formidabelt, säger Ingmar.

Ingmar och tre körkollegor fick också möjlighet att sjunga i Dalhalla – en upplevelse som var utöver det vanliga. Att sjunga i Älvkarleby kyrka med sina valv ger också en fin akustik. I dag sjunger manskören främst vid speciella högtider i kommunen.

1995 gick Gårdskärs manskör ihop med Älvkarleby. Förra året följde Skutskärs manskör efter. Orsaken är det sjunkande intresset för körsång – även om tredje generation Vestergren återfinns i kören.

Vad är det som är så speciellt med körsång?

– Det är en förenad blandning av ljud som blandas till en härlig symfoni. Det är fantastiskt. Går inte att förklara, säger Ingmar som hyllar körledaren Anna-Stina Grönberg.

Sedan 1920 har kören haft tre ledare. Anna-Stina Grönberg har lett kören sedan 1980. Ingmar betonar att körledaren är oerhört viktig för att kören ska trivas. En körledare måste kunna entusiasmera sin kör och det kan hon.

– Hon är verkligen en liten solstråle. Alltid glad

Mer läsning

Annons