Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan Wikegård belönas med kunglig medalj

/
  • KUNGLIGT BELÖNAD. Dirigenten Jan Wikegård får Sveriges Orkesterförbunds kungliga medalj för sina insatser i Degerfors och Valbo musikkårer under drygt 30 år.   Foto: Ulrika Rudberg

Det blir ett kärt återseende när Gävledirigenten Jan Wikegårds gamla orkester gästar Regementsparken i eftermiddag. Ett bättre sätt att fira sin kungliga guldmedalj har han svårt att tänka sig.

– Jag hoppas att det kommer många och lyssnar. Degerfors Musikkår är en av Sveriges bästa, säger Jan Wikegård, som i samband med konserten belönas för sina 30 år som dirigent.

Annons

 Jan Wikegård, ledare för Valbo Musikkår samt ordförande i föreningen Blåsmusik i Regementsparken, är inte helt nöjd med årets konsertsommar som varit både kall och regnig.

– Men vi har alltid en trogen stampublik och de senaste gångerna har det varit bra. Det är jättetrevligt när det är fullt i paviljongen och på bänkar och filtar runt omkring, säger han inför årets näst sista blåsmusikkonsert, där han själv gästspelar som dirigent i den egna kompositionen ”Ballade pour Charlotte”.Jan Wikegård drogs till musiken redan när han som nioåring såg Gävle Folkskolors gossorkester marschera genom stan. Han anmälde sig till orkestern och lärde sig spela klarinett. Vid 15 blev saxofonen Jans nya instrument vid sidan av klarinetten och han började spela på dansbanor med orkestern Embassy. Det blev mera dansmusik i Ernst Ihréns orkester samt det egna reducerade storbandet Jan Jonssons orkester fram till 1952, då han fick sin första lärartjänst och behövde sin nattsömn.

En rektorstjänst förde honom till Degerfors i Värmland 1969. Musiken fanns fortfarande med vid sidan av yrkeslivet och Jan övertalades att börja spela i Degerfors musikkår. Inför musikkårens Europaturné 1974 blev han orkesterns dirigent, ett uppdrag som han behöll i 22 år.Efter många års konsertutbyte med tyska Musikverein Oedheim utsågs Jan Wikegård till hedersdirigent i Oedheim 1995. Redan 1979 hade Degerfors Musikkår vunnit en tysk musiktävling med Jan som dirigent.

– När jag började 1969 förde orkestern en tynande tillvaro, men den utvecklades enormt genom åren, berättar Jan, som var med när kåren godkändes för högvakt 1990.

Jan Wikegård flyttade tillbaka till Gävle som nybliven pensionär 1997 och leder sedan tio år Valbo Musikkår, som numera verkar tillsammans med Sandvik Musikkår. Dagens musikerbrist oroar honom.

– Det blir allt svårare att få ihop kompletta musikkårer, säger han bekymrat och framhåller neddragningarna inom musikskolan som en orsak.

– I längden drabbar det hela musiklivet.

Jan Wikegård gläds åt att det trots allt sker en viss nyrekrytering till musikkårerna. Själv fyller han 80 i december, men mår mycket bra och har inga planer på att sluta dirigera än på några år.

– Så länge jag hör när de spelar fel så fortsätter jag! säger han med ett leende.

Mer läsning

Annons