Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Just nu vilar smidet

/
  • hett värre. Sebastian i sin smedja i Alborga. Bilden är tagen 2007.
  • ögonsten. Sonen Elliot, 9 månader, är pappa Sebastian Sundkvists ögonsten. Smedjan och smidet har  hamnat i bakgrunden.

När Sebastian Sundkvist för första gången kom in i smedjan på Högbo bruk blev han omedelbart fascinerad.

– Det är svårt att förklara den känslan. Men att nåt så hårt som järn ändå kunde vara så formbart, säger Sebastian.

Mötet med Sme-Johan i smedjan fick litet senare till följd att Sebastian gick i lära hos honom.

Annons

I dag är han smed med en egen smedja i Alborga, men drömmer om att rusta uthuset hemma i Stackbo och ha smedjan där i stället.

– Det skulle bli så mycket enklare att ha den här hemma, säger Sebastian.

Att lära sig smida var svårt, säger Sebastian som gick i lära i 1,5 år. Och trots att han nu haft eget i nästan fyra år så känner han sig inte fulllärd.

– Nej, nej. Jag är inte färdig än, säger han bestämt.

Han smider på beställning till såväl privatpersoner som företag, bland annat till Centrum för byggnadsvård i Gysinge. Han har bland annat gjort trappräcke, grind och ljuskronor. Järngvägsmuseet beställde handtag av honom.

– På höstarna är jag med på olika slottsmässor och då har jag med mig ett lager av krokar, spikar och ljusstakar, berättar Sebastian.

Han har även fått sälja till kungafamiljen.

– Det är mässa i Hovstallet varje första advent och då dyker alltid kungafamiljen upp. Första året sålde jag en ljusstake till kungen och andra året ville Victoria ha krokar som skulle sättas upp i en gäststuga på Solliden, berättar han.

Han gillar att fundera ut nya produkter och att skapa på fri hand. Det är sällan han ritar sin idé på papper, han vill hellre provsmida direkt.

– Det är roligast att komma på nåt som man kan göra till ett pris så att folk kan köpa det, säger Sebastian, men tillägger att det är svårt att verkligen få betalt för allt arbete han lägger ned. Alla timmar av funderande på hur han ska lösa den ena eller andra detaljen går ju inte att ta ut på priset, konstaterar han.

Han har med åren bränt sig otaliga gånger på händerna, men också fått hård hud i handflatorna.

– Jag kollar temperaturen på järnet med handryggen för om jag bränner mig där så kan jag i alla fall fortsätta att jobba. Det går ju inte om jag bränner mig i handflatorna.

Just nu vilar smidet, nu är det sonen Elliot som tar pappas uppmärksamhet.Fast inte helt och fullt för Sebastian jobbar en del med installationer av hushållsmasker hos vitvaruföretaget Bröderna Björk i Sandviken.

Sara och Sebastian träffades genom kompisar på Cityfesten för fem år sen. När de blev tillsammans hade Sara en islandshäst, numera har de fyra stycken. Sebastian började också att rida och blev så biten att han numera börjat tävla.

På önskelistan står därför bland annat nya ridskor, men där finns också vinterskidoverallt och vadarbyxor för såväl utförsåkning som flugfiske är stora intressen.

– Då har vi två barn, litet färre hästar, men jag håller fortfarande på med ridning och smide. Vi bor nog kvar i huset och då har jag kanske tid att rusta färdigt huset!

Annika Ågren

Mer läsning

Annons