Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jytte Guteland gillar förorten

/
  • SSU-ordförande.  Jytte Guteland har rötterna i storkommunen Huddinge utanför Stockholm. Där föddes hennes politiska engagemang.Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Medlemskap i ett ungdomsförbund vid 30 är inte alls konstigt. Åtminstone inte enligt SSU:s ordförande Jytte Guteland som passerar 30-årsstrecket 16 september.

– Det är ett stort privilegium att få vara i en ung organisation. Jag tackar SSU för varje dag jag får vara med.

Annons

Det är visserligen ganska vanligt att ordföranden för ett politiskt ungdomsförbund är äldre än de övriga medlemmarna. Ändå kan man undra hur tankarna går – borde man inte vilja gå vidare och bli vuxen när man är närmare 30 än 25?

– SSU är verkligen till för unga människor från 13–14 år till 30. Och det är många saker en 30-åring i dag behöver från ett ungdomsförbund: stöd för att etablera sig på arbetsmarknaden och få fast anställning och möjlighet till bostad, säger Jytte Guteland.

Anklagelser om att SSU skulle vara en språngbräda i den politiska karriären har hon heller inte mycket till övers för. Hon påpekar att i förhållande till antalet medlemmar är det inte många som kommer att arbeta politiskt på heltid.

Det finns över huvud taget för få unga i beslutande församlingar, menar hon, och en viktig uppgift för ungdomsförbunden är att försöka ändra på det.

– Om det är vad som menas med språngbräda kan jag bara säga att den språngbrädan inte har fungerat speciellt bra på senare år. Och jag tror att verkligheten skulle se bra mycket sämre ut om vi inte fick in fler och nya perspektiv i de beslutande församlingarna.

Enligt Jytte Guteland har SSU förmåga att lyfta fram unga frågor, väcka ideologisk debatt och fokusera på idéer i stället för att bekämpa andra partier. Hon hyllar sin organisation men vet inte om hon kommer att fortsätta med politiken i framtiden.

– Men jag vet att jag skulle vilja bli klar med min D-uppsats i nationalekonomi. Jag har påbörjat den och jag säger som Göran Persson: den ligger i min dator, ha ha!

Hur det än blir i framtiden så har hon varit politiskt aktiv länge. Redan som 16-åring blev hon ordförande i Huddinges lokala SSU-klubb, med skolpolitiken som hjärtefråga. Det är i skolan man kan hjälpa, stötta och uppmuntra människor att lyckas med sina drömmar, menar hon, och det är därför hon fortfarande brinner för ämnet.

– Hade inte socialdemokratin så tydligt kämpat för en skola där barn, oavsett uppväxt eller föräldrarnas inkomst, har rätt till en god utbildning, så tror inte jag att jag skulle ha fått upp ögonen för SSU eller socialdemokraterna.

Uppväxten i Huddinge har haft avgörande betydelse för hennes engagemang. I en stor kommun var det lätt att träffa politiskt engagerade unga som trodde att saker gick att förbättra.

– Jag kan se mig själv flytta tillbaka till Huddinge någon gång. Det är en heterogen kommun som både har närhet till storstaden och till naturen. Den blandningen tycker jag om. Jag gillar förorten!

Mer läsning

Annons