Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kafégeneralen bjuder på bullfest

/
  • På bullbuffén fanns det 16 olika sorter. Anna-Stina och Maud Asplund hade bakat bullar i tre dagar.
  • Sommarkafé med bulltema och musikunderhållning.
  • Maj Persson och Gunilla Molander är två återkommande besökare på sommar- och dagkaféerna.
  • Ruth Gustafson och Stenåke Östman bor i Amerika halva året och i Sverige halva. Varje vecka under sommarkafét uppträder de med en ny dansrutin från ett annat land. På bullkalaset bjöd de på en skotsk stepp
  • Lokala musikanterna Hans (Surte) Norin, Hasse Öman och Anders Haga bjöd på underhållning innan fikat.

Älvkarleby Anna-Stina Grönberg är Älvkarlebys solstråle, varje onsdag bjuder hon bygden på temadagar med underhållning och fika. Hennes dagkafé har varit en tradition i 22 år och lockar varje gång runt 70 personer.

Annons

I onsdags bjöds det på bullkalas utan dess like, 16 bullsorter serverades till en stor och underhållen publik. Parkeringsplatserna var fulla och lika så församlingshuset. Utöver bakverken bjöds det på musikunderhållning, dans och lotteri. Anna-Stina var som på alla hennes dag- och sommarkafén överlycklig.

– Jag älskar alla här. Det här ger mig så mycket energi, alla är så glada.

Dagkaféet har varit hennes tradition i 22 år. Anna-Stina var kantor på Älvkarlebys församling när en präst med erfarenhet av just dagkaféer temadagar med underhållning och fika besökte kyrkan. Och Anna-Stina tänkte att det här måste vi ju självklart också ha.

Sedan dess har hon arrangerat dagkafé en gång i månaden i Älverkarlebys församlingshus. Varje månad har ett eget tema och varierande underhållning.

– Jag tycker det är så kul att göra det där lilla extra, till exempel när vi har julgransplundring så ger jag alla en gottepåse.

För ungefär sjutton år sedan utvecklade hon konceptet. Sedan dess bjuder hon bygden på sommarkafé varje onsdag i juli månad.

Första juli var den inledande temakvällen för sommarkaféet. Temat var då bullkalas och Anna-Stina, tillsammans med Maud Asplund som jobbar för församlingen och två volontärer, hade bakat 16 bullsorter. Onsdagens sommarkafé började med musikunderhållning av Hans "Surte" Norin, Hasse Öman och Anders Haga.

Församlingen var full och glada miner var allt man såg, främst hos arrangören själv.

– Jag är kafégeneral kan man säga, säger Anna-Stina och ler brett.

Anna-Stina drar fram långbordet med bullar och besökarna får komma fram för att plocka på sig så mycket de bara kan äta. Sedan är det lotteridragning och prisutdelning.

– Hon är så duktig Anna-Stina, hon får med sig alla och får alla att känna sig glada. Det är hon som gör det hela, säger Gunilla Molander.

– För det mesta så är vi här, det är så fin underhållning och jättegod fika. Men jag tog bara några sorter, det är omöjligt att pröva alla, säger Åke Belin.

– Det är mycket jobb att få ihop det här. Sättet hon samlar alla med musik och förtäring fungerar väldigt bra, säger Rune som kommer till församlingshuset varje sommar.

– Anna-Stina är en solstråle, ropar Lillemor Weier från sin plats vid fikabordet. Det här är min glädje under sommaren. Fantastiskt att hon ställer upp ideellt och sprider sådan glädje runt omkring sig. De flesta här kommer varje gång.

För Anna-Stina finns det fyra faktorer som gör en pigg och frisk: Umgås, musik, skratt och kramar. Själv har hon som vana att välkomna alla besökare med en kram.

– Det är viktigt att kramas, man för över värme till varandra. Det är så kul att de får sitta och prata med varandra också, det mår alla bra av. Du hör ju ljudet, det här är som musik i mina öron.

Nästa vecka har församlingens besökare ett buffébord med småkakor att se fram emot, veckan efter det är det tårtkalas och därpå smörgåsbord med hattparad. Sist ut för sommarkaféet är glasstema och en avslutande kräftskiva.

– Varje onsdag bjuder dessutom Anna-Stina på underhållning, det kan vara musik, filmvisning eller annat. Hon försöker hålla det inom bygden, de flesta som kommer och uppträder jobbar eller bor i Älvkarleby. Hon försöker även att variera uppträdanden så mycket hon kan, det dröjer omkring två år innan hon bjuder in en musikant en andra gång.

Ett stående inslag på sommarkaféet är folkdansörerna Ruth Gustafson och Stenåke Östman som bor i Amerika på halvtid. De har varje vecka med sig en ny koreografi från ett annat land. I onsdags bjöd de på en skotsk stepp.

Anna-Stina tackar alla sina vänner som kom på onsdagens sommarkafé med en kram i dörren, när en dam stannar och säger att ”Det är så tur att du finns”. Anna-Stina lyser upp ännu lite mer än tidigare.

– Jag ser mig själv gå runt med rullator här och arrangera mina dagkafén.

Mer läsning

Annons