Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kari är en ödmjuk homeopat

/
  • ERBJUDER ETT ALTERNATIV.

Kari Kokko pluggade matte och fysik och tänkte bli astronom.

Stjärnkikaren och intresset har han kvar, men karriären tog en annan riktning, bort från vetenskapsteorierna.

I dag är han homeopat med 25 års erfarenhet.

– Den svenska sjukvården hakar upp sig på hur det fungerar, inte att det fungerar, men jag är övertygad om att den homeopatiska tanken kommer att slå igenom även här.

Annons

En storblommig bomullsfilt täcker britsen i homeopaten Kari Kokkos mottagningsrum. Möblerna är sirliga och väggarna livfullt röda.

Hälsocentralens prassliga hygienöverdrag i papper, rostfria hyllor och bleka väggar av glasfiberväv känns avlägsna när man kliver in i Buregården, 1800-talshuset på Söder där Kari Kokko driver praktik. Själv har han aldrig satt sin fot på en vårdcentral och tandläkaren besöker han högst vart tionde år.

– Jag har inte haft en enda sjukdag på 30 år. Jag lever ett liv som jag trivs med, äter ekologiskt, ser till att få i mig rätt fettsyror och rör mig så att jag mår bra, säger han.

Ville bli läkare

I ungdomen lockade även läkaryrket under en period, men ganska snart förstod Kari att hans syn på människokroppen inte stämde överens med den traditionella medicinens.

Homeopatins tankar om individen som en helhet, fysiskt, mentalt och själsligt, tilltalade Kari.

Han började intressera sig för den tyske 1700-talsläkaren Samuel Hahnemanns lära, som bygger på antagandet att en sjukdom kan botas genom tillförsel av extremt små mängder av samma ämne som hos friska människor framkallar en effekt som liknar sjukdomssymtomen.

Skriver på bok

Efter studier på Naturmedicinska fackskolan i Stockholm, samt homeopatutbildningar i Österrike och Grekland bland annat undervisade Kari själv i ämnet under några år.

I dag är han verksam som föreläsare i Sverige och utomlands. Han skriver på en bok med arbetsnamnet ”101 Nordiska växter inom homeopatin”.

Måste ofta försvara sig

Som homeopat får han ofta försvara sina metoder.

– Den officiella hållningen har blivit allt mer hätsk mot sådant som ligger utanför myndigheternas kontroll. Flera läkare har förlorat sina legitimationer för att de anses arbeta med oortodoxa metoder. Men de som får hjälp bryr sig inte om teoretiska resonemang, säger han.

Kari anser att Sverige ligger långt efter på homeopatins område och nämner Tyskland, Frankrike och Storbritannien, där det är betydligt vanligare att alternativet integreras med den vanliga sjukvården.

– Engelska drottningens livläkare är homeopat och det är ingen hemlighet.

Kari Kokko är för fullbokad för det mesta och det händer att hans fru måste påminna honom om att inte jobba för mycket.

Hemma i Karlholm varvar Kari gärna ned på hästryggen. I stallet står några hästar av rasen quarter, som används inom westernridning.

– En av dem har placerat sig på EM, så det är fina hästar vi har, säger Kari som själv kan tänka sig att börja tävla inom grenen så småningom.

Ödmjuk strävan

På gården finns också en hund och några katter att ta hand om, men även gårdens anrika byggnader kräver skötsel. Kari och Ann har ägnat 10–15 år åt att återställa dem i ursprungligt skick med traditionella färger och material.

Också när det gäller byggnadsvård går Kari till botten med sitt ämne, men han är ödmjuk i sin strävan efter kunskap. Och det gäller inte minst hans yrke, framhåller han.

– Man lär sig inte allt ens under en livstid.

Mer läsning

Annons