Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och sång viktigt för Lena

/
  • Läraren Lena Ifwer drömmer om en skola anpassad efter barnen, och inte tvärtom. Skolans viktigaste uppgift är att ge barnen en tro på sig själva, tycker Lena, vars yrkesliv starkt berikas av alla möten som uppstår i vardagen med eleverna.

Lena Ifwer och hennes man lämnade Strömsbro när de fann paradiset på Eskön.

– Tidigare gjorde vi turer dit när vi var lediga. Nu bor vi mitt i utflykten! säger Lena, som njuter av sköna havsdopp från början av maj till slutet av september.

Annons

Både Lena och Kenneth blev stormförtjusta när de hittade huset vid Eskösundet 2003. Berget, tallarna och den branta trappan ner till bryggan; allt påminde om Ingarö i Stockholms skärgård, där båda tillbringade barndomens somrar. De var 17 år när de möttes där en midsommarafton. I sommar har de firat 35-årig bröllopsdag med en fest för familj och vänner.

– Jag tycker att det är mer att fira än födelsedagen.

Gillar gympa

Kärleksfulla relationer finns definitivt på Lenas må-bra-lista, liksom motion och god sömn. Sånt blir allt viktigare med åren, tycker Lena som gillar att gympa och röra på sig i allmänhet.

En annan väg till välbefinnande är goda handlingar. Lena har lätt för att engagera sig och tycker om att göra sådant som betyder något för andra. Hon är medlem i Gävle asylkommitté och på 70-talet var hon med och startade kvinnogrupper.

– Solidaritet är ett viktigt ord, som man tyvärr inte pratar om så mycket längre.

Utbildad lärare

Lena Ifwer från Stockholm kom till Gävle 1969, då hon började på lärarhögskolan. Hon har tillbringat hela sitt yrkesliv inom grundskolan.

– Jag har verkligen varit med och sett förändringen från en skola för alla till dagens skola som är väldigt segregerad, säger Lena, som under många år varit mycket engagerad i integrationsarbete inom skolområdet.

Det var med sorg i hjärtat som hon tvingades bevittna en motsatt utveckling när hennes arbetsplats Nya Nynässkolan lades ned för två år sedan. Men ledsnaden över förlusten omvandlades snart till ny energi inför nästa arbetsuppgift: att utveckla Brynässkolan till en öppen mötesplats för alla barn och föräldrar på Brynäs.

Som anställd i projektet ”Skolan mitt i byn” på Brynässkolan har Lena användning för alla de erfarenheter hon skaffade sig under 22 år som utvecklingsledare på Nynäs. Hon älskar att jobba mitt i den mångkulturella verkligheten.

– Människor från olika kulturer ger mig så otroligt mycket. Det är så utvecklande och inspirerande att möta dem som tagit sig ur sitt elände och orkat starta ett nytt liv.

”Skolan mitt i byn” är ett samarbete mellan Kulturum, en ideell förening på Brynäs, och Brynässkolan. Varje eftermiddag finns Lena och Turkan Kaya från Kulturum i studieverkstaden högst upp under skolans takåsar. Även på lovdagar finns de på plats. På tisdagskvällarna är de på Stenebergskolan för att delta i olika föräldramöten och på måndagskvällarna finns de med i nybildade Brynäskören som kör igång 16 september.

– Musik är ett jättebra sätt att skapa gemenskap och glädje, säger Lena som själv har levt med musik ända sedan fröken i ettan fick henne att söka Adolf Fredriks musikskola.

Lena har sjungit i en rad körer. I början av 1980-talet togs hon in som andra alt i nystartade Symfonikören i Gävle. Under 15 år fick Lena bekanta sig med ett flertal av musikhistoriens största körverk. Sedan tio år är hon medlem i Forsbacka kammarkör, en kör med en frisk blandning i repertoaren, och varje repetition är en fröjd, tycker Lena.

– Att sjunga är jättebra för kropp och själ!

Mer läsning

Annons