Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärlek och skada gjorde Tommy till dragkampsdomare

/
  • KLÄDD FÖR VM I DRAGKAMP. Den internationella organisationen TWIF, Tug-of-War International Federation, organiserar VM vartannat år, med både inomhus- och utomhustävlingar. Tommy Eklund, Gävle, är en av tre svenska dragkampsdomare som reser till VM 2010 i Sydafrika på måndag. Tommy har varit internationell domare sedan 2008.  Foto: Ulrika Rudberg

Kärleken och ett trasigt ledband satte punkt för Tommy Eklunds karriär som aktiv dragkampare.

Men i stället för att överge sporten utbildade han sig till domare.

På måndag flyger han till Sydafrika för att döma i VM.

Annons

Tommy Eklund, 36, bodde i Skinnskatteberg när han 1998 kom i kontakt med dragkamp för första gången.

– Eftersom jag behövde röra på mig men är dålig på bollsporter provade jag dragkamp. Sedan var det bara det som gällde för mig, berättar han.

Tommy började tävla för Heds IF, en av landets 14 aktiva dragkampsklubbar, och tog även en plats i landslaget. Han fick några roliga år innan ett skadat ledband i ena handen tvingade honom att sluta tävla.

Träffade kärleken

Ungefär samtidigt hade Tommy träffat Maria Scherp från Skutskär och därmed fick hans avbrutna tävlingskarriär också en trevlig sida. Paret gifte sig och bosatte sig strax söder om Gävle och eftersom staden saknar dragkampsklubb blev domarutbildningen Tommys chans att hålla kontakten med sporten som han älskar.

– Dragkamp är en enkel sport som inte kräver så mycket utrustning. Den är tuff och kräver stor styrka och uthållighet. Dessutom är det en lagsport och det är alltid nyttigt, säger han.

Inte bara att dra

– Många tror att det bara är att ta i och dra, men det är mycket teknik och taktik och det är just det som är tjusningen.

Trots skadan i handen vill Tommy ändå framhålla dragkamp som en relativt säker sport. Han skulle önska att intresset blev mer utbrett, även om det finns fördelar med att ägna sig åt en så liten sport.

– Eftersom utövarna är så få tävlar samtliga klasser vid samma tillfälle och det gör sporten till en utmärkt familjesport, säger Tommy som medger att han skulle bli glad om barnen så småningom fastnar för den.

Gamla skridskor

Dragkamp passar dessutom bra i tider då återvinning förespråkas. Gamla skridskor med medarna borttagna och med ditmonterade, stålskodda klackar är egentligen allt som behövs vid sidan av repet, som ska mäta 10–12,5 centimeter i omkrets och vara minst 33,5 meter långt. Vid tävlingar inomhus gäller rågummisulade skor och transportband som underlag.

Dra laget fyra meter

Varje lag har åtta deltagare och för att vinna krävs i huvudsak att dra det andra laget fyra meter. För att förhindra klämskador är handskar förbjudna. I stället smörjer de tävlande händerna med en blandning av lärkterpentin och harts.

– Det är ett riktigt hysch-hyschmoment och alla klubbar har sina hemliga recept...

VM i Pretoria, Sydafrika, samlar omkring 15 tävlande länder och Tommy är en av tre svenska domare som fått förtroendet av Svenska dragkampförbundet att åka.

Mer läsning

Annons