Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klara har sju älsklingar

/

Klara Öhman har ett mycket stort intresse som springer runt benen på henne hemma i Skutskär.

Annons

Det är sju katter och alla utom en är av rasen norsk skogsskatt.

”Mina skogisar” kallar Klara sina älsklingar.

My är den sjunde katten, en svart bondkatt som lever större delen av dygnet utomhus.

Men det är ”skogisarna” som Klara föder upp och ställer ut. Förra året föddes hennes första kull med fyra kattungar som alla fick örtnamn – Saffran, Mynta, Dragon och Timjan. Den senare har redan blivit Best in show två gånger berättar Klara stolt.

Hon är med i Uppsala kattklubb och deltar i deras utställningar, men åker även till andra utställningar.

Katterna lever ett gott liv hos Klara – de har en egen kattgård ute på tomten. Det är Klaras gamla lekstuga som fått en inhängnad uteplats.

Har kattlucka

I stora huset kan katterna också via en kattlucka i altandörren gå ut på den inhägnade altanen för att få frisk luft och spana på fåglar.

– För att de är så fina och kan ha så många olika färger. I min första kull fick alla fyra kattungarna olika färger.

Men rasen kräver omvårdnad – främst av pälsen som behöver borstas var och varannan dag. Och inför utställning är det duschning som gäller.

Vill bli konditior

Klara hade tänkt sig bli veterinär, men allergi mot hundar satte stopp för det. I stället valde hon att satsa på ett annat intresse – bakning.

– Jag vill bli konditor, säger Klara som går livsmedelslinjen på Polhemsskolan och trivs mycket bra med sitt val. En praktikperiod på fem veckor hos konditori Lido stärkte henne än mer och efter studenten tänker hon läsa vidare på en ett-årig bageriutbildning i södra Sverige.

Bakar mycket

Hon bakar mycket hemma, men det är pappa som bakar bullarna, det är hans nöje och det lämnar han inte ifrån sig i första taget.

På fritiden brukar Klara kolla på fåglar, ett intresse som hon ärvt från mamma. De två brukar sticka iväg till Ledskär och titta på fåglar.

– Då är jag konditor, bor i hus utanför stan och har katter. Kanske har jag också familj.

: Norsk skogskatt har en lång muskulös kropp, halvlång päls och yvig svans. Ett säkert kännetecken är tofsarna i öronen.

Mer läsning

Annons