Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Igeland jobbar för miljön – både på jobbet och fritiden

/
  • på rätt plats. Lars Igeland har ett stort och starkt miljöintresse som till stor del fyller hans tillvaro. Han är aktiv såväl internationellt, på riksplanet som lokalt.Foto: Annika Ågren

Lars Igelands starka miljöintresse genomsyrar allt han arbetar med såväl på jobbet som på fritiden.
Hans engagemang började redan på 70-talet hemma i Luleå och växte sig starkare med kärnkraftsomröstningen.

Annons

Vägen till Österfärnebo gick via Kalix folkhögskola där Lars utbildade sig till journalist. Han arbetade som lokalredaktör i Gällivare i tre år.

– Jag drogs mer och mer in i miljöarbetet på fritiden. Som journalist ska du vara objektiv och jag ville ha en friare roll och så jag flyttade till Umeå och jobbade på Studiefrämjandet på olika sätt med folkbildning om miljö.

Han var också aktiv i miljöförbundet Jordens Vänner, som är en av organisationerna bakom Färnebo folkhögskola.

– Jag kom till skolan för att ha en miljökurs 1992 inför FN:s miljökonferens i Rio.

Han blev kvar, träffade sin Karin som också är lärare på skolan. Årets kurs som Lars leder heter miljö- och global rättvisa.

Färneboskolan är en resande folkhögskola och delar av kurserna är förlagda till Afrika, Asien eller Latinamerika. Det betyder att Lars emellanåt är borta från familjen fyra till sex veckor. Senaste resan var till Tanzania i januari där man samarbetar med en folkhögskola i Ilula.

– Vi planterade träd, byggde komposter, sopåtervinningstation och vattendräningssystem, berättar Lars entusiastiskt.

Visst är det ett pusslande för att få familjelivet med barn att fungera när båda föräldrarna är lärare och emellanåt reser iväg flera veckor, men det kompenseras av att det är en sån fantastiskt rolig arbetsplats.

– Att få jobba med internationella frågor och aktiva ungdomar är ju en förmån, menar Lars.

En stor del av Lars fritid går åt till miljöfrågor på riksnivå i Jordens Vänner.

– Tack och lov för internet, utbrister Lars. Nätet har gjort det möjligt för honom att kunna vara aktiv på riksplanet och internationellt trots att han är småbarnspappa i Österfärnebo. Och journalisttakterna sitter i – han finner nöje i att hitta bra formuleringar i sina skrivelser.

Han konstaterar dystert att den totala miljöbelastningen i världen är större i dag än när han blev aktiv på 70-talet.

– Trycket på miljön är större i dag, men medvetenheten är också större numera. Snart måste det komma till en punkt där medvetenheten blir så stor att trycket på miljön minskar, säger han litet mer hoppfullt.

Även på lokal nivå är Lars aktiv i Österfärnebo utvecklingsgrupp, som tillkom när skolan gjorde en kurs för kvinnor på orten. I samma veva hotades deltidsbrandkåren av nedläggning och det blev starten för utvecklingsgruppen som genom idogt opionsarbete lyckades häva nedläggningen. I stöpsleven nu är den nyss nedlagda bussförbindelsen mellan Österfärnebo och Uppsala och förstås idrottshallen, som äntligen ska byggas.

– Men den viktigaste frågan för oss som bor här är myggbekämpningen. Den katastrofala situation vi hade sommaren år 2000 när vi inte kunde gå ut på tre månader, vill ingen uppleva igen.

Nu blir det världens miljö på heltid för Lars ett år framåt, han är tjänstledig för att arbeta med opinionsbildning på uppdrag av Naturskyddsföreningen i länet och även föreläsa om miljöfrågor med siktet inställt på FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december.

– En historiskt viktigt möte där man ska skapa en miljöplan för många år framåt för hela världen.

Mer läsning

Annons