Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif firar 55 med lågprisdans

/
  • BJUDER UPP HELA GÄVLE. Parken i Gävle har Sveriges bästa dansgolv, enligt dansbandskungen Leif Wibron. I dag på födelsedagen bjuder han på lågprisdans till Nova på Parken. Leif vill ha upp Gävleborna ur sofforna och ut i dansens virvlar. ”Dans är det bästa man kan ägna sig åt, både fysiskt och mentalt.”

Dansarrangören Leif Wibron för sin alldeles egen dansbandskamp. – Skippa fredagsmyset med chips, läsk och stillasittande. Gå ut och dansa och umgås!

Annons

I kväll firar han 55-årsdagen med 55-kronorsdans på Parken i Gävle.

Leif räknar inte med någon förtjänst under födelsedagskvällen, men han är lika nöjd ändå. Och han vill inte ha några presenter.

– Att folk kommer hit och dansar är presenten, säger han.

Idén till 55-kronorsdansen är frun Else-Maries. Henne träffade Leif under en danskväll på Parken i Gävle 1975. Då var han 19 och hade redan dansat några år på Ackes.

Fiske och dans

Den första tiden var Leif och Else-Marie mycket ute och dansade, men med åren tog jobb och familjeliv över allt mer. Leif började på Gävle Fiskredskap, där han stannade i nästan 30 år, de sista tio åren som delägare.

Länge var fiske och bilar de stora intressena, men en dag i slutet av 90-talet drog Else-Marie med Leif på en buggkurs hos Gävle Rockin’ & Rollin’ Club. Leif blev biten och började till och med tävlingsdansa med framgång. Han togs in i klubbstyrelsen och började så smått arrangera danser för föreningens räkning.

Mest omtyckta

När hans nya företagssatsning på båtar och båttillbehör gick i sank 2009 blev Leif sin egen på nytt och gick in som dansarrangör på heltid med företaget Gävledans. På kort tid blev han en av Sveriges mest omtyckta arrangörer i dansbandsvärlden.

– Att bli årets arrangör efter bara ett och ett halvt års arbete är fruktansvärt stort. Det har aldrig hänt förr, säger Leif, som tog emot utmärkelsen under dansbandsveckan i Malung förra sommaren.

Banden nominerar

– Det är banden själva som skickar in förslag till juryn. Musikerna trivs här och vill tillbaka och det känns fantastiskt roligt.

Ryktet om Leifs Wibrons danskvällar på Parken har snabbt spritt sig långt utanför Gävle. Publiken reser inom en radie på 20–25 mil en vanlig kväll. Till Oktobermaran 21–22 oktober väntas danslystna från hela landet.

– Ungefär 85 procent kommer utifrån och det betyder allt mellan Ystad och Pajala, säger Leif som redan har sålt många hundra förköpsbiljetter till Maran.

Två dagars nyårsdans

Nyårsdansen är utökad från en till två dagar i år. Succén med den renodlade foxtrotkvällen ska upprepas och då är det långklänning och kostym som gäller.

– Förra nyåret ropade publiken på repris redan vid förrätten!

Lycka för arrangören Leif är ett fullt dansgolv. Att jobbet inte gör plånboken lika välfylld spelar mindre roll. Den trevliga danspubliken och glädjen att kunna bidra till dansbandskulturens överlevnad räcker långt.

– Dans är världens bästa motionsform och den sociala aspekten är jätteviktig, säger Leif.

– Jag vill att dansen ska växa i hela Sverige och jag har massor av idéer som jag vill förverkliga.

Mer läsning

Annons