Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina – en jordnära tjej medsinne för det övernaturliga

/
  • JORDNÄRA OCH MEDIAL PÅ SAMMA GÅNG. Att förklara för andra hur det är att ha kontakt med ”den andra sidan” är inte lätt, har Lina Sjöberg fått erfara. Men det som kallas övernaturligt av andra är naturligt för henne.  Foto: Ulrika Rudberg

Egentligen är hon inte så pigg på att berätta om det.


– Det är svårt, eftersom många inte tror mig, säger Lina Sjöberg, en vanlig tjej med ett ovanligt sinne för det övernaturliga.

Annons

Det började i huset där familjen bodde tidigare, inte långt från nuvarande bostaden. Lina hörde ljud på övervåningen, ljud som inte borde vara där och som ingen annan i familjen kunde förnimma.

En dag i stallet på nya stället kände Lina plötsligt hur någon osynlig kraft tog ett stadigt tag i kvasten som hon sopade stallgången med.

Skräckslagen rusade hon in till mamma Maria och det dröjde innan hon ensam vågade sig ut till hästarna igen.

Lina Sjöbergs liv har kantats av många oförklarliga upplevelser och med tiden har hon vant sig vid alla övernaturliga inslag i vardagen. Gestalter av människor och djur som uppenbarar sig och försvinner, saker som plötsligt slås omkull, det bekanta ljudet av hundklor mot golvet, trots att bordercollien Zammy är borta sedan länge.

– Många säger ”skitsnack” när jag berättar, säger Lina, som uppger att hon när som helst, oavsett årstid eller klocklag, kan få en hälsning från ”andra sidan”.

– Det är inte direkt obehagligt, men det kan bli lite otäckt under perioder då det är mer intensivt, säger hon.

Hon är tacksam att en förstående kompis på naturbruksgymnasiet följer henne när hon måste gå ned i elevhemmets källare, där något som Lina inte gillar tycks vara närvarande. Hon har även tvingats byta rum en gång av samma skäl.

Men samtidigt som Lina Sjöberg upplever sig stå i direktförbindelse med andevärlden ägnar hon en stor del av livet åt sådant som ställer henne med båda fötterna stadigt på jorden, och då särskilt den del där hembygden ligger.

Till skillnad från många i hennes ålder känner Lina inte för att resa ut i världen utan har en stark längtan tillbaka till Bergby efter studenten. Där finns familjeföretaget med pappas och farbroderns stora besättning av köttdjur som hon och systern jobbat med under sommaren och där finns familjens tre ponnyer som Lina och Louise brukar delta i travtävlingar med. Sex starter har Lina och russet Juliett i gjort år.

– Det är mer hobby än elitnivå, men ett andra- och ett tredjepris har det blivit.

Uppväxten med hästar, hundar, kor, får och till och med strutsar har gjort att Lina har svårt att tänka sig framtiden utan djur.

Vårens praktikveckor tillbringade hon med en veterinär och under ett par veckor i september praktiserade Lina på Gästrike katthem i Valbo. Där tog hon sig med framgång an att tämja två vildkattsungar.

Efter studenten vill Lina Sjöberg antingen börja jobba med pappas köttdjur, som efter en nysatsning väntas öka i antal, eller plugga vidare till djursjukvårdare.

– Något som har med djur att göra blir det i alla fall, säger Lina Sjöberg, tjejen som har bra hand med djuren – och med andarna.

Mer läsning

Annons