Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linda-Marie värnar om barnen

/
  • KÄMPAR MOT UTFLYTTNINGEN. Linda-Marie Anttila har ett finger med i det mesta som rör barn och tonåringar i Hofors. ”Jag vill att de ska ha det bra här och att de ska känna stolthet över att vara Hoforsbor”. Här med dvärgpudlarna Bilbo och Eddy.

När Linda-Marie Anttila var tolv år vann hon en ponny i en tävling i tidningen Land.

– Den bara stod där med rött täcke när jag kom till stallet. Det var helt enormt! säger Linda-Marie som fortfarande ser lycklig ut vid minnet.

Hon trivdes bra med att växa upp i Hofors och jobbar för att de som växer upp i dag ska känna likadant.

Annons

Linda-Marie är en av de unga, engagerade människor som socialdemokratin suktar efter.

2006 handplockades hon till satsningen ”100 nya”, en facklig och politisk utbildning som LO, ABF och Socialdemokraternas partidistrikt i Gävleborg genomfört, just med syftet att få fler att våga ta på sig politiska uppdrag.

– Det var jättebra, vi fick bland annat åka till EU i Bryssel. Jag upptäckte att allt vi gör i vardagen egentligen är politik.

Nämndeman

Den första valperioden provade hon på att sitta som nämndeman i tingsrätten i Gävle.

– Det var svårt. Jag tror alltid gott om människor och vi nämndemän blandade ofta in känslor i våra diskussioner. Domaren fick ofta påpeka att vi skulle följa lagtexten, inget annat.

Efter senaste valet tackade Linda-Marie ja till en plats i barn- och ungdomsnämnden. Hon blev erbjuden ordförandeposten, men ville ha en inskolningsperiod för att komma växa in i rollen så nu är hon vice.

– Jag har alltid brunnit för barn och ungdomar i Hofors. Jag vill att de ska ha en bra skola, en meningsfull fritid och att de ska vara stolta för att de är Hoforsbor, säger Linda-Marie som varit både ridlärare och fritidsledare.

– De flesta söker sig härifrån för studier och jobb, men vårt mål är att Hofors ska bli Årets ungdomskommun 2016.

Städade som 13-åring

Linda-Marie Anttila växte upp med en ensamstående mamma. Pappa bodde också i Hofors och hon var hos honom varannan helg. Hon började städa trapphus när hon var 13, för att ha råd med sin ponny Ivve och ridningen.

– Och mamma bestämde att jag skulle börja pensionsspara när jag var 14, så det har jag gjort sen dess, 100 kronor i månaden, skrattar Linda-Marie.

Drömmen var att bli musikalstjärna, så Linda-Marie gick på musikalteaterlinjen i Sandviken, men blev med barn och fick hoppa av. Hon läste igen det hon missade på Komvux lite senare.

– Jag skulle aldrig vilja vara utan Nora. Men när jag jobbade som fritidsledare hände det att jag tog med mina CSN-räkningar, för att få dem att förstå hur viktigt det är att gå klart gymnasiet – och att det är gratis!

Agilityträning

Nora, 11, tittar plötsligt ut på verandan.

– Mamma, var är dina vita linnen?

Hon och hennes kompisar ska öva in en Lady Gaga-låt inför evenemanget Bessemerfesten nästa helg, och ställer upp sig med mikrofoner i trädgården. Annars brukar Nora öva agility med dvärgpudlarna Bilbo och Eddy.

Se där, en massa meningsfull fritid i Hofors!

Mer läsning

Annons