Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Louise företag är ett livslångt projekt

/
  • Vitvaruhandlaren Louise Jutterström passar på att fylla 30 på en söndag, pappa Leif som fyller 68 samma dag.  Foto: Håkan Selén

Louise Jutterström vill göra allting själv och även om hon på så vis får en hel del gjort kan det vara besvärligt ibland.

– Det värsta jag vet är att flyga, för om planet störtar vill ju jag själv vara den som sitter vid spakarna! Jag måste lära mig att släppa kontrollen.

Annons

Louise Jutterström är ett känt namn i Gävle; de flesta har sett de röda firmabilarna som far omkring över hela stan. Louise hade inte ens tagit studenten när hon blev företagare och som 30-åring har hon skaffat sig lång branschvana.

– Tänk när jag var 17 år och åkte till Mallorca på min första konferens. Ett helt plan med gubbar och så jag! minns hon med ett skratt.

Alla vände sig till pappa Leif som var med på resan, för inte kunde väl någon av gubbarna föreställa sig att en så ung tjej kunde driva egen vitvarubutik.

– I dag är det annorlunda. Det har blivit ett generationsskifte och numera vet alla vem jag är, säger Louise, som bland annat har en plats i butiksrådet för den fria fackkedjan Hemmabutikerna, där hennes egen affär är en av 120.

Lekte på kontoret

Som barn hängde Louise antingen med pappa när han var ute och servade vitvaror eller så lekte hon på familjeföretagets kontor, där mamma Birgitta satt och arbetade. Och precis som föräldrarna har hon alltid haft sitt eget barn med sig på jobbet.

– Min son har varit med mig i affären sedan han var tre dagar gammal, berättar Louise som jobbar alla veckans dagar utom söndag.

Döpt efter brodern

I dag har sonen Dennis hunnit bli sju år och Louise skyndar till skolan efter jobbet för att han inte ska behöva vara på fritids så lång stund efter tre på eftermiddagarna.

Dennis heter också Patrick efter Louise tolv år äldre bror som dog av en hjärntumör när han som 19-åring stod i begrepp att starta eget i anslutning till pappa Leifs firma. Det är Patricks firma som Louise tog över som ett projektarbete i gymnasiet och som i dag har fyra anställda.

Har nära till skratt

Louise utför alla arbetsuppgifter i butiken, inklusive att slå in julpaket åt kunderna och skura golv.

– Jag hoppas och tror att jag är en bra chef och de som jobbar här brukar stanna länge. Vi är som en stor familj, säger hon.

Louise ger ett energiskt intryck när hon på snabba fötter hastar genom butiken. Hon är öppen och tillmötesgående, har lätt för att formulera sig och nära till skratt. Och med samma öppenhet som hon berör de många glädjeämnena i livet berättar hon om sorgen efter broderns död och de svåra åren med ätstörningar som ledde till att hon i högstadiet till slut lades in med en vikt på 37 kilo. Tunga erfarenheter som gjort att hon har funnit en trygghet i vetskapen om att livet är som det är och att det faktiskt går att hitta en väg vidare, trots motgångar. I dag mår Louise bra och håller sjukdomen stången sedan lång tid.

Hur blev du frisk?

– Tack vare jävlar anamma.

Med sin starka vilja och många idéer vill hon utveckla företaget vidare. Louise ser det som ett livslångt projekt. Men kontrollbehovet måste hon lära sig dämpa lite, har hon insett.

– Jag har svårt att be om hjälp, så ibland går jag verkligen på knäna, säger Louise som när födelsedagsfirandet är över ser fram emot en riktigt lugn och avkopplande jul- och nyårshelg i kretsen av sina närmaste, käraste.

Mer läsning

Annons